IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
06:45 | 27 декември 2016
Обновен: 11:17 | 23 април 2024

Стефановден е, „затваря се кръгът“ на старата година

При отиване на гости именикът трябва преди началото на веселбата да се измие със сняг

По материала работи: Пламен Янков
Стефановден е, „затваря се кръгът“ на старата година

Третият ден на Коледа е Стефановден. С него празниците за годината приключват. Трапезата е месна – обикновено се коли прасе, а именникът е длъжен да почерпи със свинско: гозба с месо, пръжки, суджук. Греяната ракия е задължителна. 


При отиване на гости именикът трябва преди началото на веселбата да се измие със сняг. Ако зимата е мека, поливат го с вода. 


В домовете на масата трябва да се събере цялото семейство. По-младите посещават кумовете си или на възрастни роднини. Баница с месо и свинско със зеле са основните семейни ястия за Стефановден.


С този празник и 27 декември е свързан и обичаят ладуване. Младите моми заедно гадаят за женитба с харен момък. Неомъжените топят китки в менче с вода. Към букетите се привързват пръстен или друг скъп предмет. На следващата сутрин едно от момичетата, пременено като булка, вади китките и ги нарича за брак. С ечемичени зърна под възглавниците момите се надяват да видят в съня си мечтания съпруг.


Обичаите за т.нар. Мръсни дни все още се спазват на Стефановден. Хората трябва да се пазят от зли сили. През нощта не се излиза навън. Жените също следват канона, за да опазят семейните огнища от злото. Пак според поверията на старите хора на 27 декември се затваря кръга на отиващата си година.


Култът към Свети Стефан е голям, той се почита много. Още от времето на Св. Апостол Павел той е наречен Св. Стефан първомъченик (пръв мъченик) на християнската вяра.


На 27 декември празнуват: Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Стефи, Стефанка, Стефчо, Стефко, Венчо, Венцислава, Венцислав, Стамен, Запрян, Стамена, Стана, Стане, Станимира, Стан, Станимир, Станислава, Станислав, Стоил, Станчо, Стоилка, Стоимен, Стою, Стоичко, Стояна, Стоян, Стоянка, Таня, Теньо, Фани, Цанко, Цако, Цано, Цанка, Цанчо, Цоко, Цона, Цоню, Цонко, Шона, Шон.

 

Рецерта за празника


Свинско със зеле

Продукти


1 кг свинско месо
1 кисела зелка (запазете няколко цели листа!)
свинска мас
червен пипер


Рецептата е за месо без запръжка. Зелевият сок се поставя в тенджера. Към него се прибавя около 100 милилитра вода, на дъното се слага кисело зеле, червен пипер, мас и месото на парчета. Вторият пласт отново е от зеле, червен пипер, мас и месце, а най-отгоре се слага нарязано кисело зеле, покрито с цели листа. Ако е необходимо, добавя се сок от зеле. Всичко това се пече на тих огън. Удобно е за приготвяне на фурна в гювеч.

 

БОРИС ПРОДАНОВ

 

Четете още Какво да сложим на трапезата на Стефановден

Коментари

Новини Варна