Третият ден на Коледа е Стефановден. С него празниците за годината приключват. Трапезата е месна – обикновено се коли прасе, а именникът е длъжен да почерпи със свинско: гозба с месо, пръжки, суджук. Греяната ракия е задължителна.
При отиване на гости именикът трябва преди началото на веселбата да се измие със сняг. Ако зимата е мека, поливат го с вода.
В домовете на масата трябва да се събере цялото семейство. По-младите посещават кумовете си или на възрастни роднини. Баница с месо и свинско със зеле са основните семейни ястия за Стефановден.
С този празник и 27 декември е свързан и обичаят ладуване. Младите моми заедно гадаят за женитба с харен момък. Неомъжените топят китки в менче с вода. Към букетите се привързват пръстен или друг скъп предмет. На следващата сутрин едно от момичетата, пременено като булка, вади китките и ги нарича за брак. С ечемичени зърна под възглавниците момите се надяват да видят в съня си мечтания съпруг.
Обичаите за т.нар. Мръсни дни все още се спазват на Стефановден. Хората трябва да се пазят от зли сили. През нощта не се излиза навън. Жените също следват канона, за да опазят семейните огнища от злото. Пак според поверията на старите хора на 27 декември се затваря кръга на отиващата си година.
Култът към Свети Стефан е голям, той се почита много. Още от времето на Св. Апостол Павел той е наречен Св. Стефан първомъченик (пръв мъченик) на християнската вяра.
На 27 декември празнуват: Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Стефи, Стефанка, Стефчо, Стефко, Венчо, Венцислава, Венцислав, Стамен, Запрян, Стамена, Стана, Стане, Станимира, Стан, Станимир, Станислава, Станислав, Стоил, Станчо, Стоилка, Стоимен, Стою, Стоичко, Стояна, Стоян, Стоянка, Таня, Теньо, Фани, Цанко, Цако, Цано, Цанка, Цанчо, Цоко, Цона, Цоню, Цонко, Шона, Шон.
Рецерта за празника
Свинско със зеле
Продукти
1 кг свинско месо
1 кисела зелка (запазете няколко цели листа!)
свинска мас
червен пипер
Рецептата е за месо без запръжка. Зелевият сок се поставя в тенджера. Към него се прибавя около 100 милилитра вода, на дъното се слага кисело зеле, червен пипер, мас и месото на парчета. Вторият пласт отново е от зеле, червен пипер, мас и месце, а най-отгоре се слага нарязано кисело зеле, покрито с цели листа. Ако е необходимо, добавя се сок от зеле. Всичко това се пече на тих огън. Удобно е за приготвяне на фурна в гювеч.
БОРИС ПРОДАНОВ
Четете още Какво да сложим на трапезата на Стефановден

ЦСКА за новия стадион: Мечтата е все по-близо (+ВИДЕО)
Общината пита родителите за очакванията им към детските градини в София
Фантастиката става реалност: „Кораб на поколенията“ ще помогне на хората да напуснат Земята
В Антарктида откриха „капсула на времето“ на 6 млн. години
Кои органи на мъжете и жените страдат най-много в Космоса
Тихият свръхзвуков самолет X-59 на НАСА извърши първия си изпитателен полет
ВИДЕО: Хебър - Левски
Голяма промяна в ЦСКА: Кюстендилеца каза какво мисли
ВИДЕО: Севлиево - ЦСКА
ВИДЕО: Интер - Фиорентина
Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Да спрем падането и да върнем блясъка: грижа срещу косопада
Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
„Майчин дом“ и Фондация „Даная“ започват национална програма за по-добра комуникация между лекари и пациенти
Явор Пенчев: Гарантирахме желаното увеличение на заплатите на младите лекари и медицинските сестри
Креативността ни помага да поддържаме ума си бодър
2025 г. ще е сред най-добрите за инвестициите в бизнес имоти у нас през последните 15 г.
ЦСКА за новия стадион: Мечтата е все по-близо (+ВИДЕО)
AI съкращенията приличат на структурна промяна, част 1
Флагманът на Lexus се превърна в двойник на Ferrari и в... миниван
Най-популярните костюми за Хелоуин 2025
Коментари