IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
11:00 | 13 януари 2017
Обновен: 12:10 | 28 февруари 2024

Отбелязваме деня на българското кино

На този ден, през 1915 г., в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант"

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме деня на българското кино

13 януари се отбелязва като Ден на българското кино. На този ден, преди повече от век - през 1915 г., в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино режисьора Васил Гендов, припомнят от Националния филмов център (НФЦ), цитирани от "Дарик".
 

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е изгубен през 40-те години на XX век. Останали са едва 1-2 кадъра от него.
 

По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по инициатива на Национален филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Коментари

Новини Варна