IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
16:34 | 9 февруари 2017
Обновен: 23:24 | 29 април 2024

Така си паркираме „по варненски“ (СНИМКИ)

Три документа на община Варна го забраняват

По материала работи: Пламен Янков
Така си паркираме „по варненски“ (СНИМКИ)

Във вестник „Черно море“ непрекъснато постъпват сигнали от граждани заради безразборно паркирани по тротоарите и в зелените площи автомобили. Жалват се предимно инвалиди, възрастни хора и майки с малки деца, за които безопасното придвижване по пешеходните зони се оказва невъзможно, тъй като трябва да слизат на уличното платно. Протестират и представители на етажните собствености, че зелените площи около имотите им отдавна са се превърнали в нерегламентирани паркинги, а при лошо време - в кални блата. Най-честият отговор, който нарушителите дават, ако някой им направи забележка, е, че никъде в закона няма изрична забрана да се паркира на тротоара или в градинката зад блока. 


Да, ама не е така! Дори само едната гума на автомобила да е стъпила на пешеходната зона, шофьора го грози санкция. Плочките и бордюрите на тротоарите не са предназначени за автомобили и освен че се пречи на пешеходците, се разрушава и настилката. Същото важи и за зелените площи.


Три документа на община Варна забраняват паркирането „по варненски“: Наредбата за обществения ред, Наредбата за опазване на зелената система и Наредбата за организацията на движението на територията на община Варна. Според последните промени в Наредбата за обществения ред неразрешеното движение и паркиране на МПС върху тротоарите или зелените площи във Варна се санкционира с глоба в размер от 50 до 500 лв.


В града, особено в централната част, няма къде да се спира, оправдават се водачите. Според тях общината е тази, която трябва да осигури места за паркиране. 


Има и една друга причина за липсата на паркоместа обаче – многото излезли от употреба  „брички“, които собствениците им отдавна са забравили паркирани на различни места в града. Нараства и броят на автомобилите в едно семейство – от един на два, даже три коли на домакинство. 


Нараства и чувството за безнаказаност на нарушителите, защото от общината се жалват, че не достигат служители, които да санкционират. Поради тази причина в доста от случаите паркирането по тротоарите и в градинките остава без последствия.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ


ТИПИЧНА КАРТИНКА от централната част на града.

 

 

 

ПАРКИРАНИТЕ ВЪРХУ ТРОТОАРИТЕ АВТОМОБИЛИ „помагат“ и за разместването на плочките.
 

 

 

ГЛОБАТА ЗА ТОВА НАРУШЕНИЕ е от 50 до 500 лв.
 

 

 

НА УЛИЦА „БРАТЯ БЪКСТОН“ градинките са любимо място за паркиране на автомобилите.
 

 

 

ЗА ТОЗИ ПАРКИРАН В ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ НА УЛ. „СТРУГА“ товарен автомобил глобата би трябвало да бъде до 1000 лв.

 

 

 

ГРАДИНКИТЕ НА БУЛ. „ВЛАДИСЛАВ“ на много места са се превърнали в кални изкопи.
 

 

 

ТАЗИ „ЗЕЛЕНА ПЛОЩ“ НА УЛ. „ЗЛАТИ БРЪЧКОВ“ отдавна се е превърнала в кално блато.

 

 

 


В РАЙОНА НА УЧИЛИЩЕ ПАРКИРАНИТЕ В ГРАДИНКАТА КОЛИ са в повече от едно нарушение.

 

 

Черно море

 

Вижте още Епизод пореден: Паркиране по варненски

Нов епизод от "Паркиране по варненски"

Парадокс

Коментари

Новини Варна