IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
12:12 | 17 февруари 2017
Обновен: 01:16 | 11 април 2024

И най-малките във Варна почетоха Левски и Ботев (СНИМКИ)

Щом загине някой за свободата на България, всички го обичат, обобщиха децата от ЦДГ №8 „Христо Ботев“

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

С песни и стихотворения децата от ЦДГ №8 „Христо Ботев“ във Варна почетоха паметта на националните герои Васил Левски и Христо Ботев. Тържеството се проведе в навечерието на годишнината от обесването на Апостола.

 

Малчуганите от подготвителната група в градината разказаха любопитни факти от живота на своя патрон и на Васил Левски. Щом загине някой за свободата на България, всички го обичат, обобщиха малките момчета и момичета. Без никакво притеснение те отговориха на въпроса – „Знаете ли кой е Левски?“: „Той е национален български герой, който се е борил с турците и винаги е бил срещу злото. Не е мислел за себе си, а за свободата на съсипаната си родина“, разказаха Боян, Митко и Борис.  Децата показаха, че знаят и как е изглеждал Апостолът: „Той е бил синеок и с коси като злато“  - обясни малката Кари. Виктор каза на всички на какво ни учи делото на Левски – „Да сме смели, да сме силни и да обичаме България“. А Валентин знаеше цялото стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. 

 

Децата и техните учители бяха направили и информационни табла със снимки на Христо Ботев и Васил Левски. 

 

 

„Вече 32 години съм директор на ЦДГ 8 „Христо Ботев“ и не сме пропуснали година, в която да не отбележим тези събития, които за нас са много важни. Важни са и за децата ни, защото по този начин ги възпитаваме в родолюбие и да се учат от примера на героите. Всички видяха с какъв патос те рецитираха, как пееха от сърце и колко отговорни бяха... Съвсем скоро те ще бъдат първокласници. Смятам, че вече са готови за училище, където ще  обогатят и надградят знанията, които са получили до момента – за нашите герои, за нашата родина България, за нашия любим град Варна“, каза за вестник „Черно море“ директорът на градината Веска Янакиева. 

 

Освен с добре научени стихотворения и песни, празникът впечатли с добра хореография.

В публиката имаше деца от всички групи, които научиха много от открития урок по родолюбие на техните каки и батковци. 

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов



 

 

Коментари

Новини Варна