IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
17:23 | 4 март 2017
Обновен: 03:39 | 17 май 2024

На Тодоровден в екопарка край Варна (СНИМКИ)

Състезания с каруци и възстановки белязаха Конски Великден

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Традиционни конни надбягвания, състезания с каруци и възстановки на опълченски битки белязаха днешния Тодоровден в Екопарк-Варна. В 11 часа започнаха традиционните за този ден кушии в  университетска ботаническа градина, край курорта „Св.Св. Константин и Елена”. Състезанията за най-красив конски впряг, за магарешки каручки, както и същинската Тодорова кушия събраха стотици варненци. Снимки за спомен с кмета на Варна Иван Портних, който също присъства на празника и фолклорна музикална и танцова програма бяха част от атракциите, които радваха гостите.

 

Томболи с много награди, както и разходки с файтон и писана добруджанска каручка съпътстваха паузите. Участници от сдружение „Бран“ представиха демонстрационна езда в четнически униформи. Мероприятието е под патронажа на Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“.

В народния календар Тодоровден е познат като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания (кушии). В първата събота след Сирни заговезни отбелязваме църковния празник Тодоровден. Той е посветен на Св. Теодор Тирон и се чества в първата седмица на Великия пост. Традиците и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите. Българите са вярвали, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото. След като стигне царството Господне, забива копието си в земята и за него връзва юздата на коня. От земята се вдигала пара и желанието му бързо се изпълнявало.

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Слаб вятър и разкъсана облачност утре по Черноморието

Коментари

Новини Варна