IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
17:38 | 10 март 2017
Обновен: 20:30 | 22 април 2024

170 медици са ангажирани в училищното здравеопазване във Варна

Сред тях има 32-ма лекари

По материала работи: Ставри Таргов
170 медици са ангажирани в училищното здравеопазване във Варна

170 медицински специалисти са ангажирани в училищното здравеопазване във Варна. Това съобщи шефът на общинската дирекция „Здравеопазване“ Анастасия Георгиева в предаването „Европейска Варна“ по повод на инцидента с починалата ученичка в София. От всички медици лекарите са 32-ма.

 

Здравните кабинети на територията на Варна са 112. От тях 63 са в детски градини, 49 в училища. В 95% на случаите работното време на медиците покрива това на учебния процес, посочи Георгиева. Тя бе категорична, че общината ще продължи да развива мрежата от здравни кабинети в морския град. 

 

В училищата във Варна няма зъболекарски кабинети, защото реализираме безплатна профилактична програма „Детско дентално здраве“, в която са включени 1000 деца. В някои школа има лекари по дентална медицина, но те са там по инициатива на директорите, обясни Георгиева.

 

Тя каза също, че общината е предприела пакет от мерки за подмладяване на персонала в детските ясли във Варна. С колективния трудов договор заплатите там са увеличени със 17%, предлага се и продължаващо професионално обучение през целия живот.

 

Подготвя се и програма, благодарение на която студенти да стажуват в детски ясли и здравни училищни кабинети.  

Татяна Кисьова

Ставри Стефанов

 

Още по темата     Във Варна тръгват 2 нови безплатни профилактични програми

Коментари

Новини Варна