IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
12:10 | 22 март 2017
Обновен: 07:11 | 28 март 2024

За сезон 2019-а пречиствателната станция на Златните трябва да работи

Инвестицията е за над 37 млн. лв. До края на следващата година ще се изгради и 5 км канализационна мрежа в СО Ален мак

По материала работи: Борис Проданов
Кметът Иван Портних (в средата), зам.-кметът Христо Иванов и инж. Златка Танева. Снимка АВТОРЪТ

5 км нова канализационна мрежа ще бъдат изградени в СО „Ален мак“, а комплекс Златни пясъци ще се сдобие с нова пречиствателна станция. Това става възможно със строителни работи за над 37 млн. лв. с ДДС, които ще решат проблема с отпадните води в района.

 

„До дни ще започне изграждането на новата канализационна мрежа с дължина от около 5 км. В момента върви процес на проектиране на самата пречиствателна станция. Имаме и избран изпълнител. Новата канализация е и мярка срещу свлачищните процеси и респективно септичните ями допълнително допринасят за проблеми. Надявам се с тези строителни работи да ги решим. Част от средствата от предишния програмен период бяха прехвърлени и сега ще можем да ги инвестираме. Това е последната пречиствателна станция, която трябва да се изгради, за да кажем в региона на Варна въпросът с отпадните води е окончателно решен. Няма как без чисто море да развиваме устойчиво туризма, който е от сериозните мотори на икономиката в региона“, каза кметът на Варна Иван Портних.

 

Инж. Златка Танева конкретизира, че строителните работи по новата канализация в СО „Ален мак“ е малко над 3 млн. лв. Те трябва да приключат догодина с 265 сградни отклонения и 4 гранитачни битови канализационни клона. Самата пречиствателна станция ще струва над 29 млн. лв. с ДДС, а кметът Иван Портних конкретизира, че за сезон 2019-а морето край Златните трябва да има чисти води. После има 1 г. за съобщаване на дефектите.

 

Пречистените отпадни води трябва да отговарят на Разрешителното за заустване в Черно море и ще бъдат отведени в пояса на санитарна охрана на 2,2 км от брега в изграденото и въведено в експлоатация през 2014 г. дълбоководно заустване.

 

С канализацията са ангажирани 3 фирми, а с пречиствателната станция – 1.

 

Тя ще се строи на 2 площадки, като отпадъчните води ще се прехвърлят при изграждането на новите съоръжения. Заустването ще се използва, за да не спира процесът на пречистване на водите.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна