IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
12:15 | 23 март 2017
Обновен: 07:13 | 24 март 2024

Деня на Тракия отбелязаха във Варна (СНИМКИ)

Честват се 104 години от превземането на Одрин по време на Освободителната Балканска война

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

104 години от превземането на Одрин по време на Освободителната Балканска война бяха отбелязани във Варна. Тържествената церемония по повод деня на Тракия по традиция беше пред Паметника-портал на „Осми Приморски полк“, известен като Арката. 



Денят на Тракия е ден за прослава на подвига на българския войник, който с героизма си по време на Балканската война, отново заслужи уважението на Европа и света. 

 

Паметните събития припомни Румяна Вълчева - председател на Тракийско дружество "Капитан Петко войвода"и председател на Тракийския женски съюз в България.
 

Освободителната Балканска война от 1912-1913 г. е една от най-славните страници в най-новата ни история. Обявяването й на 5 октомври 1912 г. е посрещнато с въодушевление от българския народ и армията. Това е нова надежда за българите в Тракия да се присъединят към своята родина. Патриотични чувства се разпалват сред целия народ - казармите се оказват тесни за доброволците, не достига облекло и оръжия, няма здрав човек, който да не е нарамил пушка - млади и стари, бащи и деца, с песни се явяват, за да изпълнят дълга си. Призивът за свободата на поробените братя, звучи навсякъде. Всички са водени от вътрешна потребност да проявят родолюбие и готовност за саможертва. Армията достига общо 607 хиляди души, а според генерал Радко Димитриев мобилизирано е около 12 на сто от цялото население. Хиляди доброволци от Тракия се стичат под българските знамена. Устремът на армията ни е неудържим. Първо е превзет Лозенград, следва победна операция край Люлебургас и нови героични подвизи на Чаталджа, както и по Беломорското направление. В Балканската война варненци от Осми приморски пехотен полк получават своето бойно кръщение. Успешно се развиват бойните действия по море, а най-големият успех е на 7 срещу 8 ноември 1912 г., когато торпедоносецът Дръзки торпелира турския крайцер Хамидие и нанася тежък удар върху стремежа на Турция да доминира в Черно море. Най-голямото предизвикателство за нашата армия е Одринската крепост. След 5 месечна обсада, на 10 март 1913 г. командващият втора българска армия генерал лейтенант Никола Иванов дава заповед за решителна атака. Само за две денонощия, след тежки и кръвопролитни боеве българската армия успява да пробие фронтовата линия и да превземе непревземаемата според военните специалисти крепост. В 10 часа на 13 март (нов стил 26 март), пада Одрин. Пленена е 65 000 турска армия, заедно с 15 генерали и 1200 офицери, начело с Шукри паша, 600 оръдия, голямо количество оръжия и 16 знамена. Шукри паша изпраща последната си телеграма - "Всичко е свършено!" и тръгва да предаде сабята си в плен на генерал Никола Иванов, чиято втора армия тържествува победоносно в Одрин. 

 


 

"Светът има да се чуди на вас, че успяхте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник, гордея се че съм българин", се казва в поздравителната заповед на генерал Георги Вазов. 


Победата на българската армия в Одрин остава историята и с това, че тук за първи път във военната история на света се използва самолет за бойни действия. За първи път българските летци Радул Милков и Продан Топракчиев извършват разузнавателни полети и бомбардировки със самолет и за първи път жена прави боен полет със самолет над вражески войски - това е Райна Касабова. 

 


Българското войнство се прославя по цял свят, а делегации и военни специалисти от цял свят, пристигат, за да се запознаят с нашия опит. Иван Вазов възпява възторжено победата:

 

Падна Одрин в щурм титански!
И светът мълви тревожно:
“За тоз храбър бяс балкански
нищо няма невъзможно!”

 

С падането на Одрин завършва Балканската война и започват преговори за мир. На 17 май (30 май - нов стил) 1913 г. е подписан мирният договор в Лондон. Общата територия на страната ни става 175 000 кв. км. За първи път се признава официално в международен договор свободата на Източна и Западна Тракия и тяхното присъединяване към Отечеството. Затова годишнината от превземането на Одрин се чества като ден на Тракия.


 

"Денят на Тракия не е само, за да си спомним нашата славна история. В този ден трябва да се обърнем и към нашите деца, за да ги възпитаме в това, което тракийци са казали – помнете, но не отмъщавайте", каза в словото си контраадмирал Митко Петев. 


 

Венци и цветя пред паметника-портал на "Осми приморски полк" бяха поднесени от името на областния управител, кмета на Варна, общинския съвет, районните кметове, военните моряци, Варненската и Великопреславска света митрополия, Тракийското дружество и др.

 

 

Беше отслужена и заопукойна молитва в памет на загиналите. 

 

 

Церемонията завърши с тържествен марш на представителния караул на Военноморските сили на Република България. 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна