IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
07:00 | 20 април 2017
Обновен: 23:31 | 23 април 2024

На Светъл четвъртък се благославят апостолите Йоан и Яков

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица

По материала работи: Пламен Янков
На Светъл четвъртък се благославят апостолите Йоан и Яков

На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков. През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица.

 

Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

 

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър. В петък след Великден българинът празнува Лятна Света Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие. В събота се почита паметта на св. Йоан Кръстител. Светлата седмица приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите. 

 

Коментари

Новини Варна