IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
19:02 | 23 април 2017
Обновен: 07:08 | 24 март 2024

Европейската комисия слага край на винетките

Подготвяната нова директива предвижда всеки да плаща според това колко замърсява

По материала работи: Юлиян Атанасов
Европейската комисия слага край на винетките

Eвропейската комисия подготвя предложение за промяна в пътните такси, така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат. На практика това най-вероятно ще означава край за системата с винетките, която действа в България. Информацията бе потвърдена и от Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), която заяви, че подкрепа плановете за диференцирани ставки според нивото на емисии, стига те да са на база реален разход. Ако новите предложения се превърнат в директира, страни като България и Унгария ще трябва да изградят скъпоструващи системи за събиране на пътните такси. От друга страна, така всеки ще плаща според това колко караИдеята е събираните от пътни такси и винетки средства да се запазят в приблизително същите размери като досега, но да се разпределят така, че автомобилите с малки и икономични двигатели да плащат по-малко, а тези с големи и мощни - повече.

 

Най-потърпевши от това ще са тежкотоварните автомобили, които са съвсем малка част от превозните средства по пътищата, но изпускат приблизително една трета от парниковите емисии. Повишаването на таксите вероятно ще принуди превозвачите да обновят флотилиите си. Това ще е и първият опит да се въведе единно законодателство за пътните такси за целия съюз. В момента съществува директива само за товарните превози, а за леките автомобили всяко правителство само определя законовата рамка. Евентуалната нова европейска директива също няма да принуждава отделните държави да въвеждат конкретни схеми и тарифи за пътните такси (тоест всяка страна сама ще определя колко ще се плаща), но ще въведе единни принципи и правила.

 

Европейската комисия слага край на винетките

 

Най-съществената последица от нея ще е отпадането на винетките - тоест на таксуването на база определен период, а не на изминато разстояние. Страните, които ползват винетки - сред тях и България - ще трябва да ги заменят с т. нар. "toll" (изразът "тол-такса", измъдрен от българските чиновници, е абсурден, тъй като двете думи значат едно и също). Противниците на това изтъкват, че винетките са по-евтин начин да се събират пътните такси, докато изграждането на toll-системи изисква големи начални инвестиции и разходи за поддържка. Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните-членки.

http://automedia.investor.bg

 

Четете още: Папа Франциск: Бежанските центрове са „концентрационни лагери“

Коментари

Новини Варна