IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
18:01 | 28 април 2017
Обновен: 16:42 | 17 април 2024

Повишена е общата алфа активност във водата за пиене в 4 селища във Варненско

Предприети са допълнителни изследвания, няма здравен риск за населението, уверяват от РЗИ

По материала работи: Ставри Таргов
Повишена е общата алфа активност във водата за пиене в 4 селища във Варненско

В 4 зони за водоснабдяване във Варненска област е установена повишена алфа активност, съобщават от Регионалната здравна инспекцция. Това са „Аврен”, „Бенковски”, „Разделна” и „Садово”.

 

Контролно ниво за „обща алфа-активност” (0,1 Bq/l) не може да послужи за преценяване на степента на въздействие върху здравето на населението преди да бъдат направени допълнителни проучвания на специфични радионуклиди в питейната вода от водоизточниците.

 

При оценката на въздействието се взема предвид и количеството подавана (консумирана) вода за период от една година в съответната зона на водоснабдяване. 

 

Показателят „обща алфа-активност” има сезонна динамика, следователно еднократен анализ, към настоящия момент, не е достатъчен. Необходимо е да бъдат събрани представителни данни по сезони, както и да се търсят специфични радионуклиди, за да се изчисли „общата индикативна доза” на база годишната консумация на вода, съобщават още от РЗИ - Варна. 

 

Издадени са предписания до управителя на „ВиК-Варна” ООД за извършване или възлагане на незабавни проучвания на специфични радионуклиди във водоизточниците от съответните зони на водоснабдяване с цел предприемане на мерки по компетентност от РЗИ и ВИК, съгласно чл.10 от Наредба № 9, за качеството на водата, предназначена за питейно - битови цели  (ДВ бр.30/2001г., ...изм. ДВ. бр.102/2014г.) 

 

В населените места от Варненска област не е установено надвишаване на параметричната стойност за „естествен уран” във водата на крана при консуматора. Това кореспондира с дългосрочните наблюдения на РЗИ – Варна, и „ВиК-Варна” ООД, както и с липсата на източници на замърсяване в региона. 

 

Показателят „обща бета-активност” не надвишава контролното ниво. При проведените анализи на питейните води в „Институт по почвознание „Н. Пушкаров”, не се установява надвишаване на параметричната стойност за „тритий”. Съществуващите хидрогеоложки проучвания, показват, че „радон”, не се установява в утаечни скали и почви, каквито са типичните геоморфоложки особености в регион Варна.

 

Проучванията продължават. За получените резултати населението ще бъде своевременно уведомено, уверяват от РЗИ – Варна.
Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна