IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
09:15 | 28 април 2017
Обновен: 23:29 | 23 април 2024

Варна е на второ място по заболели от варицела

303-ма души, предимно деца, са пипнали този вид шарка през март

По материала работи: Пламен Янков
Варна е на второ място по заболели от варицела

Варна е на второ място в страната по заболели от варицела, сочат данните за март от Националния център по обществено здраве и анализи. Засегнатите в морския град са 303-ма, повечето от които деца. На първо място в националната класация е София град със 1145 заболели. Общо за страната през март пациентите с варицела са били 3137. 

 

През последните няколко години заразата отбелязва високи стойности във Варненска област, припомниха от РЗИ. През 2014 г. заболелите са били 1480, през 2015 г. – 2771, през 2016 г. – 3960. Това показва, че засегнатите деца се увеличават с по 1000 годишно. 

 

Този вид шарка отбелязва подем на всеки 5 години. Причината е, че става дума за въздушно-капкови инфекции, с които подрастващите се заразяват лесно, особено в детските градини. 

 

На този етап няма ваксина срещу варицелата и човек трудно може да се предпази. Опасното е, че може да доведе до различни усложнения. Например до пневмония, заболявания на черния дроб, енцефалити.

 

При установяване на варицела се налага карантина, която трае 21 дни. Децата се изолират вкъщи и се лекуват. При усложнения се настаняват в Инфекциозната клиника.  

 

От варицелата най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина. Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото.

 

Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложненията в по-късна възраст, смятат педиатрите.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна