IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
17:00 | 5 май 2017
Обновен: 16:52 | 24 април 2024

Водата от местните чешми във Варненско бъка от нитрати

В някои от селищата е установено влошаване на микробиологичните показатели на подаваните количества от централния водопровод

По материала работи: Ставри Таргов
Водата от местните чешми във Варненско бъка от нитрати

Водата от повечето местни чешми във Варненска област бъка от нитрати. Това показват изследванията, направени от Регионалната здравна инспекция в периода 1 – 30 април т.г.  

 

Нормата от нитрати е превишена 2 - 3 пъти в Горчивата чешма в с. Ветрино, в Чакъровата чешма в с. Ягнило, в чешмата на пътя за с. Синдел, в чешма „Горен Близнак“, в Мирковата чешма в с. Градинарово, в Хаджийска чешма в с. Чайка и в Лековитата чешма във Вълчи дол. Чайлък чешма пък в с. Славейково мирише и е с наднормено съдържание на амоний.

 

Микробиологичните показатели на някои от местните чешми също показват отклонения по показателя коли титър. Това са Горчивата чешма в с. Ветрино, Горната чешма в с. Млада Гвардия, Чакъровата чешма в с. Ягнило, чешмата на пътя за с. Синдел, чешмите „Горен близнак“, „Побити камъни1“ и Борова чешма в Провадия. Отклонения са констатирани и във водата от чешма „Под игото“ на ул. „Под игото“ във Варна.

 

Взимането на проби от централното водоснабдяване е показало нередности по показател колиформи в с. Белоградец и с. Горица. В с. Солник и с Момчилово е констатирано наднормено съдържание на остатъчен хлор и неприятен мирис, в с. Доброглед – на наднормено съдържание на калций.

 

Във връзка с резултатите от пробите РЗИ – Варна, е направила 4 предписания до ръководителите на експлоатационно-техническите райони при „ВиК-Варна” за предприемане на мерки.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна