IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
21:43 | 19 май 2017
Обновен: 15:44 | 23 април 2024

България ще е сред топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа обеща Николина Ангелкова във Варна

Спокоен и резултатен да е летният сезон си пожелаха в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Амбицията България де е сред топ 5 на туристически дестинации в Югоизточна Европа заяви министър Николина Ангелкова във Варна. Тя присъства на символичното откриване на летния туристически сезон в морската столица. Събитието беше на римските терми в града. "Мога да ви гарантирам, че министерството на туризма ще подкрепя всяко начинание на туристическия бранш и на общината, така че да се промотира Варна като дестинация на 4 сезона. Един от начините това да стане е като се подпомага целево и фокусирано развитието и на балнео, спа и уелнес туризма. Разчитаме много скоро да стане факт поправката в закона, така че общината да може да стопанисва минералните извори, които са на нейна територия и това допълнително да разшири крилата на сезона" - обяви министър Ангелкова. Тя каза още, че освен от традиционни и ключови за България пазари като Русия, Германия и Румъния, засилен интерес има и от Холандия, а на база ранните записвания се очаква ръст между 7 и 10 процента на броя чуждестранни туристи, които ще посетят страната ни. Над 1 100 000 са били те във Варна за миналата година. Над 5 500 000 са нощувките а реализираните приходи са 282 000 000 лв. 

 

 

Според Николина Ангелкова римските терми във Варна са най-подходящото място за откривана на летния туристически сезон в морската столица. "Градът може да се гордее с богатото си културно-историческо наследство, а това също е предпоставка за налагане на Варна като дестинация на 4 сезона", допълни тя. 

 


 

"Събрали сме се на едно емблематично място, което прави Варна разпознаваема на световната карта на туризма. Така, както невероятният Аладжа манастир, най-старото обработено злато, Побитите камъни, прекрасните ни курорти. Гордеем се с древната ни история, съчетана с днешната младежка енергия на града. Това ни дава основание да работим за налагането на Варна като целогодишна туристическа дестинация. Една от предпоставките е и навлизането на много нови авиокомпании, които ще свързват Варна с различни точки на света. Вярвам, че това е крачка напред в общите ни усилия да превърнем Варна в дестинация за четири сезона" - каза кметът Иван Портних. - "Работим градът ни да е атрактивен и по море и по суша с проектите ни за социализиране на пристанището, за изграждане на нов пасажерски терминал, за привличането на круизни туристи, с изграждането на нов експоцентър в зоната на пристанището, който също така ще даде възможност градът ни през четирите сезона да е атрактивен, интересен и посещаван. Благодаря на бранша за устойчивата работа и умението въпреки всички трудности да се справя с предизвикателствата" - завърши той. 

 


"Всички сме тук с една цел -  да помогнем за налагането на Варна като дестинация на 4 сезона, обобщи председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

 

 

Пожелания за успешен туристически сезон поднесе и директорът на летище Варна Димитър Костадинов. "Да поставим началото на едно ново ниво, свързано с вдигане на стандарта и позициониране на Варна на туристическата карта на Европа по един по-различен и модерен начин, свързан не само с плажовете, а с широка гама от типове туризъм. Фокусът за летище Варна през тази година са нискотарифните полети. Обобщено това са 2800 полета за 2017-а за нискотарифните авиокомпании. Ние от летище Варна в последните години много активно работихме за това тук да навлязат нискотарифни авиокомпании, които не само за сезона, а целогодишно да изпълняват полети до Варна. За първи път тази година си поставяме нова цел - 2 000 000 пътника на летище Варна с над 20% нискотарифни полети" - каза той.

 


Специални гости на откриването на летния туристически сезон във Варна бяха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител Стоян Пасев, народни представители от Варна, общински съветници, районни кметове, директори на дирекции в община Варна и представители на туристическия бранш.

 

Поздрав към всички гости на събитието поднесе Хилда Казасян. Тя зарадва присъстващите с подбран с много вкус репертоар от български и чуждестранни парчета.

 

 

Заедно с нея на сцената излезе джаз триото JP3 - или Живко Петров, Веселин Веселинов - Еко и Митко Семов. 
 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна