IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
14:05 | 21 май 2017
Обновен: 07:04 | 24 март 2024

С множество събития Св. св. Константин и Елена отбеляза двоен празник

Денят на Светите Равноапостоли и празник на комплекса започна с тържествена света литургия в манастира

По материала работи: Борис Проданов
С множество събития Св. св. Константин и Елена отбеляза двоен празник

 

Денят на Светите Равноапостоли и празник на комплекса започна с тържествена света литургия в манастира „Св. св. Константин и Елена“. Тя бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, последвана от литийно шествие. Церемонията завърши с традиционния за българските обичаи курбан. 

 

 

Стотици миряни изпълниха двора на храма и църквата, за да се помолят, да запалят свещ за здраве или да благодарят.

 

 

 

„Всички, които почитат този празник да бъдат благословени, пожела с усмивка г-жа Миланова, една от многото поклонници на манастира.

 

 

Службата беше много хубава, ние сме група от Търговище и идваме всяка година да се поклоним на храма. Чудесата тук са много и една от изцелените съм аз.“ Г-жа Миланова сподели, че преди години е имала проблеми с кожата заради които се е налагало да лежи в болници. Дошла е заради минералната вода в комплекса и благодарение на нея се е излекувала. От тогава посещава курорта всяка година.

 

 

И през тази година очакваме ръст на туристите в комплекса, както и разширяване на зеления фонд с новозасадени дървета, каза за медийна група „Черно море“, Елена Косева, изпълнителен директор на  „Св. св. Константин и Елена холдинг" АД . Отново от европейските страни интересът е най-висок с традиционните пазари Германия, Скандинавските страни, Средна Европа, Полша, Чехия, Унгария, Русия.

 

Св. Св. Константин и Елена има едно различно лице, както и град Варна, ние се радваме на природна даденост от множество минерални извори. Вече се позиционираме и на европейската карта с новите възможности за СПА, Уелнес, Рекреационен туризъм. Водите тук са изключително полезни за широк спектър от заболявания: на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, както и редица кожни заболявания. Водите са благоприятни и за отслабване и разкрасяване.“  

 

 

Празничната програма продължи в центъра на курорта с открита сцена, на която се изявиха деца от различни детски състави.

 

 

На поляната с ключовете бе открита сборната изложба на готовите творби от III пленер по скулптура от камък „Докосване до природата“, която е експонирана заедно с дървените скулптури от миналогодишното издание на пленера. Публиката може да разгледа 5-те нови произведения, които допълват откритата скулптурна арт колекция на курорта.

 

 

 

Множество различни събития са замислени по повод 110-годишния юбилей на комплекса през следващата година, добави Елена Косева и уточни, че предстои и актуализация на книгата за историята на комплекса, издадена по повод 100-годишнината, която ще даде нови нюанси в каква посока върви курортът през последните 10 години.

 

Мариана Стойкова

снимки Авторът

Коментари

Новини Варна