IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
07:00 | 24 май 2017
Обновен: 15:46 | 23 април 2024

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Вижте програмата на честванията във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

 

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

 

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 г. те създават глаголицата - славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

 

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

 

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

 

През 1892 г. е написан химнът на Деня на българската просвета и култура. Автор на текста на "Върви, народе възродени" е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание "Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

 

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

 

Празнично шествие и Парад на буквите във Варна очакват жителите и гостите на морската столица по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

 

Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“.


Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн ще бъде издигнат българския флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, с участието на ученици от СУ „Елин Пелин“ и НГХНИ „Константин Преславски“.

 

Във въздуха ще полетят големи балони с хелий с буквите от азбука и Варна 2017. След това, под звуците на химна „Върви, народе възродени“, тръгва празничното шествие, което традиционно се повежда ОУ "Свети Свети Кирил и Методий".

 

Блокът ще бъде следван от носителите на Награда „Варна“ за 2017 година. Шествието ще продължи с детски градини, центровете за подкрепа за личностно развитие - ОДК, НАОП "Н. Коперник", Логопедичен център и Средношколско общежитие "М. Колони", блокове от всички 58 общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши училища; блок на културните институции и туристически дружества.

 

Манифестацията ще преминава по бул. „Мария Луиза“, бул. „Сливница“ и ще завърши пред входа на Морската градина, където от 11 ч. започва концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

Коментари

Новини Варна