IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:45 | 24 май 2017
Обновен: 07:03 | 24 март 2024

НСИ: За над 300 млн души кирилицата е прозорец към света

В списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО от страната ни са вписани 7 обекта

По материала работи: Юлиян Атанасов
НСИ: За над 300 млн души кирилицата е прозорец към света

Днес отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За пръв път празник в чест на братята Кирил и Методий е организиран през 1851 г. в епархийското училище на тяхно име в Пловдив по инициатива на Найден Геров, съобщават от Националната статистика. В края на XX век Кирил и Методий са обявени от папата за „покровители на Европа”. Кирилицата – опростен вариант на глаголицата, се ползва като официална азбука в 12 държави. Днес 24-и май се отбелязва освен в България, още и в Русия, Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна гора, Чешката република, Словакия, Румъния и други. Иначе казано, за над 300 милиона души кирилицата е прозорец към света, отбелязват от НСИ.Кирилицата става третата официална азбука в Европейския съюз – след латинската и гръцката, след приемането на страната ни в Общността на 1-и януари 2007 г.

 

Отново данни на Националната статистика показват, че за миналата година разходите средно на домакинство за книги, вестници и списания са възлизали на 37 лв., а 16 лв. са похарчили средно домакинствата за кино, представления на живо, музеи. Сред най-посещаваните музеи у нас са Регионалният исторически музей във Велико Търново, Националният исторически музей в столицата, Национална галерия – също в София и Дирекция на музеите в Копривщица.Историческият музей в Каварна. В списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО от страната ни са вписани 7 обекта – Тракийската гробница в село Свещари, Старият град в Несебър, Мадарският конник, Казанлъшката тракийска гробница, Ивановските скални църкви, Боянската църква и Рилският манастир.

http://agrozona.bg

Четете още: Радев перифразира Левски: Думите са в нас и ние сме в думите

 

Коментари

Новини Варна