IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
12:03 | 29 май 2017
Обновен: 16:51 | 17 април 2024

От 1 юни откриват медицинските пунктове по плажовете във Варна

Реаниматорите ще работят до 30 септември всеки ден от 8 до 18 ч.

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка архив.

От 1 юни се откриват медицинските пунктове по плажовете във Варна. Съгласно договорите с концесионерите реаниматорите ще работят до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ управителят ДКЦ 1“Света Клементина“ д-р Иван Иванов. Общинското здравно заведение за извънболнична помощ поема медицинското осигуряване на пясъчните ивици за XII поредна година.

 

Подготовката започна още преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

 

Медицински пунктове са разкрити общо на 25 места, които обхващат всички пясъчни ивици във Варна и курортите Св.Св. Константин и Елена и  Златните пясъци.

 

Медиците ще дежурят също и на част от „Кабакум”. Предстои сключването на договори и за още няколко плажа, които по традиция се откриват по-късно, посочи д-р Иванов. Той каза също, че медицинското осигуряване е започнало по-рано с 1 лекар, 1 медицинска сестра и 1 линейка, за да бъдат предотвратени инциденти преди сезона.
За безопасността на летуващите ще се грижат 12 лекари-реаниматори, 2-ма фелдшери,  52 медицински  сестри и 6 шофьори с 3 линейки.

 

Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, припомни още д-р Иванов. Във връзка с това той благодари на началника на КАИЛ в УМБАЛ „Света Марина“ проф. д-р Вилиян Платиканов.

 

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Не е необходимо хората от други градове да носят направления или здравните си книжки. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ.

 

Д-р Иванов припомни, че т.нар. водни инциденти стават най-вече при бурно море и червен флаг, забраняващ къпането. Повечето от пострадалите през годините са били тийнейджъри, употребили алкохол. При неводните инциденти най-често летуващите се оплакват от опарвания от медузи, ухапвания от насекоми, травматизъм(най-вече около буните), високо кръвно, колапси и други.

 

Най-важното е хората, които се къпят в морето, да го правят само в охраняемите зони, посъветва д-р Иванов. Летовниците с високо кръвно да стоят на плажа до 11 ч. и след 16 ч., за да избегнат рисковете. Същото се отнася и за най-малките деца.

Иван Барбов

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (29.05.2017) - Безплатен лекар на плажа цяло лято

 

 

Коментари

Новини Варна