IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
11:25 | 21 юни 2017
Обновен: 23:15 | 23 април 2024

Честито първо лято!

Какъв ще е остатъкът от юни? А лятото?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

Началото на най-любимия сезон е днес, по време на лятното слънцестоене. В 8,24 часа настъпи  астрономическото лято в Северното полукълбо. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

 

Средната месечна температура ще достигне 27-30 градуса. Синоптиците очакват като цяло слънчево лято със слаби ветрове. Последната десетдневка на юни 2017 г. ще ни изненада с прекрасно време. В равнините температурите ще варират от 12 до 30 градуса по Целзий. По високите полета месечната температура ще достигне 25 градуса, а най-ниските й стойности ще са между 9-10 градуса по Целзий. Според метеоролозите и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН, по Черноморието температурите ще напомнят за лятото и слънчевите дни ще привлекат много туристи по плажовете. Прогнозата за температурата на морската вода е в  края на месец юни да надвишава 23-25 градуса. За Варна – средна температура на въздуха 28 градуса, Бургас – 30 градуса. Любителите на планинския туризъм също ще бъдат доволни от прогнозата за времето. По високите части от планините месец юни 2017-а ще предложи средни температури от около 20-21 градуса, като най-ниските ще са в рамките на 5-10 градуса, а най-високите около 20-26. Докато температурите през деня се покачват, все повече хора ще предпочетат да се разхладят, разхождайки се по планинските курорти.

 

Последните дни от месеца очаквано ще бъдат най-топли. Прогнозата за времето е подходяща за всички – 30-32 градуса през светлата част на деня и дневни температури около 29. Това се дължи на факта, че земята вече ще бъде подложена на значително нагряване от Слънцето през дългия ден, благодарение на което вечерта ще отделя топлина. Валежите през месец юни 2017-а ще са близки до нормалните стойности и ще са в рамките на от 60 до 90 литра на квадратен метър. По Черноморието валежите ще са между 100 и 120 литра на квадратен метър. Ветровете ще са слаби, предимно южни и югоизточни. Честито първо лято!

 

Четете още: България получи признание от ЮНЕСКО за добро управление на четири резервата

Коментари

Новини Варна