IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
07:00 | 21 юни 2017
Обновен: 11:15 | 5 април 2024

Днес е Международният ден на йогата

Датата е избрана през 2014 г. от Общото събрание на ООН

По материала работи: Пламен Янков
Днес е Международният ден на йогата

На 21 юни повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. 

 

На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

 

Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

 

Йога е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е, че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост. 

 

Важна отличителна черта на знанието и практиката по йога е, че те се предават само от учител на ученик в индивидуална връзка и чрез фина трансмисия. Отношението “учител – ученик” формира една изключително богата и строго регламентирана образователна система, която е съществувала и се е развивала хилядолетия наред. Именно тази традиционна образователна система е осигурила непрекъснатостта на явлението йога във времето.

Коментари

Новини Варна