IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
16:27 | 20 юни 2017
Обновен: 12:37 | 19 април 2024

С концерт на БТР Варна отбелязва Деня на моряка

Морското кръщене на деца на ветрохода „Калиакра“ ще е в 16 часа на 25 юни

По материала работи: Пламен Янков
С концерт на БТР Варна отбелязва Деня на моряка

С концерт и творчески конкурс за пети пореден път във Варна ще се отбележи Международният ден на моряка, който се чества на 25 юни. На сцената на Летния театър ще излязат представителният духов оркестър на ВМС, група „Корали“, а специални гости на вечерта ще са обичаните музиканти от БТР. На концерта ще присъстват моряци, техни близки, представители на община Варна, жители и гости на града. 


По традиция по-рано през деня деца ще получат своето морско кръщене. Това ще се случи на морската гара, на борда на ветрохода „Калиакра“, а началният час е 16. Инициативата е за участници в конкурса „Детско море“ и за близки на моряци. При хубаво време ще има и разходка из залива на борда на „Калиакра“. 


В конкурса  „Детско море“ бяха представени около 1000 рисунки и повече от 50 литературни творби. Най-добрите от тях бяха публикувани в книжка. Част от рисунките бяха представени в изложба пред зала „Пленарна“ на община Варна. 


По време на празничния концерт в Летния театър ще бъдат връчени наградите от тазгодишното издание на конкурса  „Диря в морето“. Алманах с най-добрите творби ще бъде представен няколко дни по-рано, на 23 юни, в артсалона на Радио Варна, а на 22 юни в офиса на Моряшкия професионален съюз ще се открие изложба с картини и фотоси на участниците. Предговорът на алманаха е написан от Атанас Стойчев – член на инициативния комитет. В него той е акцентирал върху основната мисия на конкурса „Диря в морето“. 


Ето част от него: “Всички моряци знаем колко е страшно да те връхлети буря по средата на океана. Виждали сме как носът на кораба потъва под грамадните вълни и не е сигурно, че следващия път ще изплава.


Когато ни връхлетя идеята за конкурса „Диря в морето”, никой не беше сигурен дали ще потънем, или ще изплаваме и ще поемем уверено над вълните. В нас свиреше вятърът на недоверието, който заплашваше да ни помете още в началото. Той духаше в душите на измислячите на тази щура идея, вееше и у тези, които съчиняваха за морето, които рисуваха морето, които снимаха морето.


Утешавахме се с мисълта, че „Пътят от хиляда мили започва с първата крачка“. Така че потеглихме.


Едно от условията за участие в конкурса е участниците да бъдат професионално свързани с морето. Бяхме любопитни да разберем как самите моряци описват собствения си живот. 


Още в първото издание на конкурса имаше стихове, които звучат мъжествено и едновременно разплакват. Имаше разкази, които те карат да се заливаш от смях, но накрая ти става тъжно.

 

Картините не бяха на хора, завършили Художествената академия, но повечето от тях си бяха професионални.


Общото между всички творби е, че са автентични и миришат на море.


През 2014 г. включихме в регламента на конкурса раздел „Фотография”, което имаше сериозен успех. Оказа се, че много моряци обичат да снимат не само за семейния албум, фотосите им са достойни за всяка престижна изложба. 


С всяка изминала година се появяват все нови имена – действащи моряци, ветерани, също и млади хора. 


През 2015 г. променихме статута на конкурса и в надпреварата бяха включени и близки на моряци. Корабът „Диря в морето” тутакси вдигна обороти и набра скорост. И това е, защото на борда се качиха жени – съпруги, дъщери, близки на моряци, които споделят тегобите на моряшката професия. Напук на суеверието, че жените носят нещастие на борда, те обогатиха конкурса и допринесоха за успеха му.


Вече пета година „Диря в морето” плава, дрейфа, хвърля котва, акостира и  е жив.”

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна