IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Избрано
10:55 | 26 юни 2017
Обновен: 23:14 | 23 април 2024

6 държави обсъждат мерки по контратероризъм във Варна

Форумът бе открит от вицепрезидента на България Илияна Йотова

По материала работи: Ставри Таргов
6 държави обсъждат мерки по контратероризъм във Варна

Участници от 6 държави участват в международен семинар по контратероризъм, който се провежда в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Те обсъждат въпроси, свързани с адекватната реакция при евентуален атентат и медицинското подпомагане на жертвите. 

 

Повод за  иницииране на форума стана тежкият терористичен акт на летището в Сарафово на 18 юли 2012 г., когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за реакция при нападения или бедствия.

 

Семинарът, който се провежда за четвърта поредна година от Медицинския университет във Варна, бе открит от вицепрезидента на република България Илияна Йотова. В своето приветствие тя благодари за добрата мобилизация на всички лекари и медицински сестри, участвали в спасителните операции в Сарафово преди 5 г.

 

Правя го и като обикновен човек и съпруга на лекар, подчерта Йотова. Вицепрезидентът припомни, че тероризмът не признава граници, етноси и култури и с него можем да се справим само с общи усилия.

 

Според последните проучвания 80% от европейците очакват от правителствата си нови мерки за противодействие въпреки предприетите вече мерки. В крайна сметка трябва да разберем, че борбата с тероризма е част и от борбата за неотменното ни право на живот, каза още Йотова.

 

4-ият международен семинар по контратероризъм включва лекции, практически решения и демонстративни материали, посветени на конвенционалните, неконвенционалните и медицински аспекти на тероризма.

 

Макети, с които ще работят участниците във форума.

 

Лектори са представители на водещи институции в Израел, посолството на Израел в България, посолството на България в Израел, както и признати специалисти от страни-членки на НАТО, Руската федерация и Сърбия.

 

Семинарът има научна, образователна и квалификационна програма и е продължение на първите 3 специализирани срещи във Варна, засягащи всички страни на тероризма и борбата с него.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна