IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
11:11 | 28 юни 2017
Обновен: 15:45 | 23 март 2024

Опит в справянето с емигрантския натиск по море обсъждат нашите и полските ВМС

Проучваме и опита на Полша в модернизирането на подводния флот

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Обмен на опит в операциите на НАТО, ангажиментите за сигурността на ЕС, защитата и охраната на общите евро граници обсъждат нашите и полските ВМС във Варна. С официална церемония пред Щаба на Военноморските сили бе посрещат контраадмирал Мирослав Мордел (Rear Admiral Miroslaw Mordel), инспектор на Военноморските сили  на Република Полша. 

 

Справянето с емигрантския натиск по море е една от важните теми, които ще бъдат обсъждани по време на визитата на контраадмирал Мордел - каза контраадмирал Митко Петев, командващ Българските Военноморски сили. "Неговото посещение е в рамките на плана, който е разработен миналата година за двустранно военно сътрудничество между България и Полша. Това гостуване е подготвяно дълго време заради многобройните общи цели. Очевидно Полша е важен член на НАТО и допринася съществено за създаването на европейско-атлантическата сигурност. За на с е важен опита, който имат полските ВМС. Интерес за нас представлява опита им в областта на военно техническата експертиза. Полша успя да модернизира значителна част от своите ВМС. Имат голям опит в модернизирането на подводния флот. За нас е приоритет и възстановяването на подводното ни плаване. Инспектор Мордел ще посети пункта за базиране Варна. Ще бъде запознат с нашите фрегати, които участват в операциите на НАТО, ще посетим ВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – допълни Петев.

 

Полските ВМС разполагат с 5 подводници, 4 от които, по думите на контраадмирал Мордел са остарели и предстои тяхното извеждане от употреба през следващите 4 години. Полша има програма за модернизация на флота и подводниците, в която е включено закупуването на нови 3. Текат разговори с шведски, френски и немски корабостроителници и тепърва ще се вземе решение от къде ще бъдат закупени те. Полски кораби се разполагат на територията на Черно море като част от операции на НАТО. Затова  гостът определи посещението като важно. Двамата висши военни си размениха плакет и почетен знак като свидетелство на уважение и принос на всеки от тях за двустранните отношения.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Водата е чиста, потвърди годишният мониторинг на морската екосреда

 

Коментари

Новини Варна