IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
11:03 | 18 юли 2017
Обновен: 17:48 | 23 март 2024

Четири поколения варненци сведоха глави пред подвига на Васил Левски (Снимки)

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Апостола в Морската градина

По материала работи: Пламен Янков
Четири поколения варненци сведоха глави пред подвига на Васил Левски (Снимки)

Четири поколения варненци сведоха глави пред подвига на Васил Левски по повод 180 години от рождението му. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Апостола в Морската градина. Почит пред делото на Левски отдадоха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан,

 

председателят на общинския съвет Тодор Балабанов,

представители на Областна управа, Община Варна, ВМС,

 

районни кметове и други.

 

 

По традиция на церемонията присъстваха и ученици от НУ "Васил Левски". Те развяха българския трибагреник и носеха портрети на Апостола. 

 

"Той е голям герой, който се е борил за България. Бил е много умен и смел, правел е комитети. До последно не се е отказал от мисията си да спаси българския народ от турско робство", разказаха децата.

 


Млада майка поднесе цветя пред паметника, на ръце с бебето си.

 

"Искам да възпитам сина си в любов към родината. Да познава и почита героите ни. Левски за мен е икона. Както се каза и по време на церемонията, твърде много говорим, трябват повече дела. Но мисля, че нещата започват да се оправят, защото много млади хора се връщат към ценностите", заяви Николета пред екип на Медийна група "Черно море". 



Пред паметника на Левски есето си, посветено на Апостола, прочете осмокласничката от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" Моника Иванова.

 

Момичето е лауреат от националния литературен ученически конкурс, организиран от МОН и община Карлово "Паметта на Левски днес". "Левски за мен е надежда. Споменът за него трябва да бъде опазен чист за поколенията, защото аз вярвам, че един народ не може да оцелее, ако не съхрани историята си. Националната ни памет гради нашето бъдеще. България има бъдеще, ако споменът за герои като Левски бъде съхранен. Вярвам, че има много хора, които ценят Левски, но голяма част от моите връстници в опита си да бъдат модерни забравят историята. Искам да им напомня, че не е важно материалното, трябва да се съсредоточим върху духовното. Всички ние имаме проблем - не сме изпълнили завета на Левски за чиста и свята република... Но все още има надежда...", убедена е Моника. 

 


"Беше нелепо, че Свободата изгря без него, не защото беше героят или трибуната, а защото в ръцете му се кръстосваше всичко, свързано с нея. Той написа устава й, даде й знамето, посочи пътя й, разби наслоеното от робството недоверие, отчаяние и примирение и ги превърна в сила, способна да възроди добродетелите на нацията. Свободата ни носи очите на Апостола, нейните черти са неговите. Две светли очи, един рус перчем и онова нежно, но строго лице, пред което погледите падат. Забравете го дори за миг, ако можете и се опитайте да си представите Отечеството без него. Отечеството и себе си... Опитайте се да кажете Аз съм българин! Ще останете без въздух! Ще се почувствате бедни, незначителни, нищожни, защото Левски не е просто име от историята, красив но далечен спомен... Той ни буди, той ни тревожи, кара ни да мислим за големи неща... Той е най-високият връх, до който сме се домогнали като народ, като колективна нравственост, като себепознание" - беше казано по време на тържествената церемония пред паметника на Левски. 
 

Полина Петрова

Снимки Авторът


 


 
 
 
 

Коментари

Новини Варна