IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
10:07 | 19 юли 2017
Обновен: 06:08 | 7 април 2024

Само за седмица са установени 18 000 нарушения на пътя

Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища

По материала работи: Пламен Янков
Само за седмица са установени 18 000 нарушения на пътя

Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните три години през летните месеци са загинали по 200 души. Статистиката посочи пред БНТ комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция". 180 хиляди фиша за превишена скорост са издадени от началото на годината. Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи, каза още Рановски. Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища.

 

Всички налични полицейски сили, които са на смяна са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен. Миналата седмица имахме 18 хиляди установени нарушения. - Това с колко повече е от нормални ситуации? - Преди два месеца вървяхме между 10 и 13 хиляди нарушения, сега сме 18 хиляди нарушения на седмица, каза комисар Бойко Рановски - началник на Пътна полиция, ГД "Национална полиция.

 

Дъждът в неделя предизвика доста катастрофи, които блокираха движението по двете основни магистрали у нас - "Тракия" и "Хемус". Като причини за пътната обстановка комисар Рановски посочи както дъжда, така и засиления трафик, нормален за летните месеци.

 

В допълнение на закона от януари тази година ясно е разписано само в кои случаи може да се ползва аварийната лента и в кои случаи може да се спира в нея. За съжаление все още има водачи, които не спазват законодателството и не се съобразяват с правилата. Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите и несъобразяване със съответните разпоредби, уточни комисар Бойко Рановски.

 

Има практика в други държави, където по основни пътни артерии основно магистралите се движат полицейски автомобили - необозначени, които заснемат точно такива агресивни водачи. И след това на база на тези записи, които са направени от полицейски служител, спрямо всеки от тези водачи се взима отношение. Това, за съжаление в България към момента не работи. Може би е една от посоките, в които трябва да обърнем внимание да оборудваме полицейски автомобили с технически средства, които да установяват най-агресивните водачи. Това са водачите, които предизвикват тежките произшествия, отбеляза комисар Бойко Рановски.

Коментари

Новини Варна