IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
15:12 | 21 юли 2017
Обновен: 17:48 | 23 март 2024

75 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Военноморското училище във Варна

Венци и цветя пред паметника му положиха представители на държавната и местна власт, както и граждани

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

75 години от гибелта на Никола Йонков Вапцаров отбелязаха във Военноморското училище във Варна, което името на поета.

 

Венци и цветя пред паметника му положиха представители на държавната и местна власт, както и граждани.

 

Горди сме, че продължаваме да се наричаме вапцаровци, подчерта началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал Боян Медникаров.

 

"И до днес неговата личност, неговите назабравими съвети, неговите послания са източник на гордост и самочувствие за всеки един от нас, допълни той. 


Заместник началникът на отбраната на Република България Емил Ефтимов изказа признателност от името на висшето военно ръководство на България към ръководството на ВВМУ за съхраняване на паметта и заветите на Никола Вапцаров.

 

"Паметта на един народ несъмнено трябва да пази спомена за всяка негова рожба, която с думи, дела и завети му е помогнала да пребъде. Несъмнено Никола Вапцаров заслужава това признание" - заяви той. 

 


 

На честването присъства и министър Красен Кралев.

 

"Десетки поколения са израснали с творчеството на Никола Вапцаров. Той безспорно е една от големите личности на България за ХХ век, независимо, че през тези бурни времена много големи български личности са били разделители за нацията. Спорни. Приемани и обичани от едни, отхвърляни от други. Гениалният български поет Вапцаров е бил приеман винаги от всички с огромно уважение и респект към неговото творчество и неговото значение за българската култура и история, коментира Красен Кралев.

 


Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров е „Моторни песни“, която излиза през 1940 година и е превеждана на редица езици. Сред най-известните му стихотворения са „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“.На 4 март 1942 г. домът му в София е обискиран и поетът е арестуван. Срещу него е повдигнато обвинение. На 23 юли същата година в тунела – стрелбище на Школата за запасни офицери в София Никола Вапцаров посреща куршумите на палачите, но завинаги остава в сърцата ни.  

 

 


Емил Дамянов
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна