IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
14:59 | 25 юли 2017
Обновен: 03:10 | 25 април 2024

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ: Проблем с питейната вода на Варна и областта няма

Гражданите могат да бъдат спокойни

По материала работи: Слав Велев
Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ: Проблем с питейната вода на Варна и областта няма

По повод публикацията „Повишена е общата алфа активност в чешмите на 3 селища“ във в. „Черно море“ от 25 юли т.г. потърсихме за интервю директора на Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна д-р Дочка Михайлова.

 

 

- Д-р Михайлова, последните данни от РЗИ – Варна, сочат, че е повишена общата алфа активност в питейната вода на с. Звездица, с. Здравец и с. Засмяно. Основание ли е това за тревога?

- Разбира се, че не. Говорим за контролно ниво за обща алфа активност, а не за повишени стойности. Контролното ниво е 0,1 бекерела/ликтър, над което се правят допълнителни изследвания.  И чак тогава се преценява степента на въздействие на здравния риск. За въпросните 3 селища има малко повишение над 0,1 бекерела/л – 0,17 за с. Звездица, 0,2 за с.Здравец и 0,12 бекерела/л за с.Засмяно, което означава предприемане на допълнителни изследвания. Контролното ниво се следи сезонно, като се изследват радионуклеидите. Самите анализи са бавни във времето. Изследвания се правят в продължение на година и чак тогава се преценява има ли здравен риск за населението. Успоредно с общата алфа активност се следи и за уран и тритий. Подчертавам, че стойностите на тези радионуклеиди са нормални. Иначе щеше да има опасност за населението. Т.е., във въпросните 3 селища става може би дума за „твърда“ вода.  Точно при нея се наблюдава висока обща алфа активност. Но това ще го установим допълнително.

 

- Данните на РЗИ сочат още и наднормено количество колиформи в 3 вододайни зони – „Девненските извори“, „Китен“ и „Староселец“? Какви мерки се взимат за нормализиране на микробиологичните показатели?

Мониторинг се извършва както от „В и К“ операторите, така и от нас. Ние специално взимаме 50% от потреблението от чешмата. Това е здравният контрол. И на базата на нашите изследвания предписваме съответните мероприятия на „В и К“и те взимат веднага мерки. При колиформите борбата е много по-лесна. Даваме указания на „В и К“, те хлорират водата съобразно нормите и проблемът се решава. След това отново се взимат проби за изследване, като обикновено резултатите са отрицателни. В случая с трите вододайни зони става дума за много слабо замърсяване – стойностите са съответно 3 колиформи за 100 мл, 12/100 мл и 11/100 мл съответно за Китен, Варна и Староселец. Но колкото и слабо да е то, мерки винаги се предприемат и то незабавно.

 

- Бихте ли гарантирали за качеството на водата, която консумираме?

- Разбира се. Гражданите могат да бъдат спокойни. Проблем с питейната вода на Варна и областта няма.

 

- Дълги години никой не беше чувал за обща алфа активност на водата.  Защо от година-две този показател стана актуален?  

- Това е заради промяната в наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно - битови цели, направена във връзка с изискванията на европейското законодателство. По-рано нормата за обща алфа активност бе 0,6 бекерела/л, а сега тя е силно занижена. Затова сега се отчитат завишени стойности на контролните нива. Изследванията продължават, но на този етап няма никакви основания за тревога.       

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна