IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
11:02 | 2 август 2017
Обновен: 22:58 | 22 април 2024

България и Македония честват заедно Илинден

Премиерът Борисов и македонският му колега Заев положиха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие

По материала работи: Слав Велев
България и Македония честват заедно Илинден

Днес, на втория ден от визитата на премиера ни Бойко Борисов в Македония, родната делегация, заедно с министър-председателя на югозападната ни съседка Зоран Заев,  заедно отбелязват 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

 

Премиерът Бойко  Борисов и  Зоран Заев  положиха  венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас".

Българският химн за пръв път в историята прозвуча на националния празник на Македония.

Това стана по време на честванията при църквата „Св. Спас“ в Скопие, на които присъства и голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

 

 

"Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Македония, което води до качествен живот", каза Заев по време на церемонията, цитиран от "Фокус".

 

Според него е чут заветът на Гоце Делчев и Македония и България са си подали ръце и създали път за развитие.

 

"Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя", каза още Заев. Той подчерта, че целта на страната му е членството в ЕС и НАТО и изрази вяра, че Македония прави необходимото

 

"Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламента на България показват истинска отговорност към общите ни цели, затова днес заедно отправяме посланието. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство", добави той.

 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че Илинден е общ празник за България и Македония.

 

"България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи", коментира Каракачанов. По думите му тези разправии отдавна е трябвало да спрат.

 

"Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза още вицепремиерът.

 

 

 

Българските представители са на визита в Македония за подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство.

След 18 години на дипломатически усилия, вчера двете страни подписаха историческия пакт, с който признаха общата си история.

Обстановката е много тържествена, но и със засилена охрана – целият район край църквата „Св. Спас“, откъдето минават делегациите, е отцепен, почти не може да бъдат видени цивилни. Българската делегация е ескортирана от хеликоптер, съобщава bTV.

Въпреки цялата тържественост, ключов остава въпросът дали договорът ще бъде ратифициран в македонския парламент. Засега настроенията са това да се случи. На този етап от опозиционното вече ВМРО-ДПМН излязоха с изявление, че подкрепят споразумението, но имат забележки по пет точки, сред които са езикът и македонското малцинство в България.

Тепърва в срок от три месеца от влизането на договора в сила ще се създадат комисии, които да изчистят въпросите по общата ни история.

 

Снимки: МС

Коментари

Новини Варна