До 2020 г. пускат машина, която ще чисти морето от пластмаса
Младеж от Холандия разработва изобретението, новината идва с ветроход на „Гринпийс“
Публикувана: 11 Aug 2017 | 12:29
Снимки: Пламен Гутинов

Машина, която ще почиства океаните от пластмасови отпадъци разработва  младеж от Холандия. Изобретението му е в напреднала фаза, до момента е събрал над 3 млн. долара и се очаква до 2020 година да бъде пуснато на вода. Тази новина дойде с екипажа на Зеления воин на Грийнпийс – кораба "Рейнбоу Уориър" ("Rainbow Warrior"), който акостира вчера във Варна.  Мисията му е да популяризира кампанията "Свободни от пластмаса".Идеята на природозащитниците е кампанията да се превърне в гражданско движение, което се бори срещу замърсяването с пластмаса и се стреми да намали използването на този изкуствен и почти не разградим продукт, да го премахне както от живота ни, така и от морето. Кампанията е на организациите „Грийнпийс“ и „За Земята“ с идея да се превърне в гражданско движение за по-малко пластмаса в живота и морето ни и повече устойчиви решения. Гостуването във Варна е последно от европейската част на обиколката на ветрохода. Третият Rainbow Warrior е специално проектиран и построен за организацията. Пуснат в действие на 14 октомври 2011 г., този кораб плава основно на вятър. Неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби. За първи път подобен дизайн е монтиран на кораб с големината на Rainbow Warrior.

 

Капитанът на кораба е дама - Хети Хенсън. По нейни спомени преди 30 години, с малка яхта тя и екипажът, с който плава са акостирали на пристанище на бряг на Атлантически океан. Екипът е поставил боклука от кораба, старателно пакетиран в торби в контейнери, предназначени за целта на порта. И малко след това са забелязали как боклукът е избутан в морето. „Като че ли не сме изминали много път в еволюцията на мисленото оттогава насам – споделя капитанът. Над 8 млн. тона отпадъци изхвърляме годишно в океаните. Повечето от тях са пластмаса. Тук сме, за да вдъхновим особено младите хора да се включат в усилията ни да променим мисленето на хората в посока опазване на планетата. Ако човечеството започне да употребява материали, които могат да бъдат рециклирани, вместо пластмасови, можем да се справим с проблема – каза още Хети Хенсън. Всеки човек може да даде своят принос в опазването на планетата и моретата, колкото и малък да е той. Ние сме част от океана, не е сериозно да си мислим, че той е наше владение" – допълни капитанът.

 

Хенсън е започнала да плава на 14 години. В началото е пътувала с туристи, но и се е сторило скучно занимание. По-късно решава да стане част от екипа на екологичната световна организация. Екипажът наброява 17 души от 15 различни националности, но може да достига до 32-ма души. Ветроходът разполага с хеликоптер, който се прибира когато не се използва. Корабът е проектиран да бъде управляван само от двама души, с цел да се минимизира екипажът,  ако се наложи. На носа на плавателния съд има дървен делфин, който е бил част от предишния ветроход на организацията. Вътре е с кухо съдържание и има капсула на времето, на която е записана песен на Боб Дилън.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Над 200 000 еднократни пластмасови чаши използва всяка детска градина годишно

Филми и работилница за натурална козметика във варненската програма на кораба"Рейнбоу Уориър"

 

Коментари ( 0 )