IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
20:37 | 19 август 2017
Обновен: 19:16 | 6 април 2024

Климатичните промени ще влияят все повече върху добивите

С предварителните прогнози могат да се намалят загубите в земеделието, смятат Георги Стефанов и Ася Горчева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Климатичните промени ще влияят все повече върху добивите

Климатичните промени ще повлияят върху добивите на основни култури като пшеница, царевица и ориз. Такива проучвания има и на световно ниво, а земеделието е най-уязвимият от промените на климата сектор.Това коментираха в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов от Световния фонд за дивата природа WWF и Ася Горчева, изпълняваща длъжността изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

 

"Европейският съюз изведе нова методика за оценка на негативните ефекти върху земеделието и зърнопроизводителния сектор. Тя излиза от общия обхват на проблема и конкретизира конкретните точки, региони и ефекти върху земеделието, информира Стефанов. – Някъде може да има по-добра реколта, другаде по-слаба. Основните фактори, които идват от промените на климата са повече влага или повече суша. Тези екстремни нива обуславят загуби около 40% от продукцията на земеделците на глобално ниво. Методиката е базирана на трийсетгодишните резултати от показатели за добив на страните в Европейския съюз – от 1980 г. до 2010 г., като целта ѝ е да подготви стопаните, за да намалят загубите си."

 

Той предупреди, че ако няколко години се повторят загуби в размер на 40% намаление на добива, това може да доведе до фалит.

 

Представителят на  Световния фонд за дивата природа WWF препоръча по-голяма адаптивност на земеделците заради климатичните промени.“Трябва да се правят предварителни прогнози, които да дават възможност да се реагира, за да се намалят загубите", препоръча Стефанов.По думите на Ася Горчева предварителните прогнози са много важни за планирането на земеделието.

 

“През последните години се наблюдава все по-увеличена честота на екстремните метеорологични явления. В България наблюдаваме все по-горещи и по-сухи лета. Има и повече среден брой паднали градушки, като това се наблюдава и в региони, които не са били засегнати от това бедствие, заяви тя. – Отговорът на климатичните промени трябва да бъде адекватен, за да не се поставя под риск продоволствената сигурност и земеделската дейност."

 

Ще има ли рекорден добив на пшеница тази година? Кои са климатичните зони в България, които са засегнати от промените? Биологичните стопанства - може ли да бъде по-доходоносно за българското земеделие? Какви са плюсовете и минусите?

 

 

Четете още: Откриха изчезналия след атентата в Барселона 7-годишен Джулиан

Коментари

Новини Варна