IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
17:53 | 23 август 2017
Обновен: 06:46 | 24 март 2024

Във Варна гравираха лика на Макрон върху диня

Нестандартната хрумка може да се види в изложба в Морската градина

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Ликът на Еманюел Макрон беше гравиран върху диня по време на демонстрацията по карвинг, част от програмата на фестивал в Морската градина. Идеята възникнала спонтанно във връзка с предстоящото посещение на президента на Франция във Варна. Динята с лика на Макрон беше част от изложбата с гравирани по метода карвинг плодове, с която беше открит тридневният фестивал на най-популярния летен плод. Освен с Макрон майсторите бяха изработили и диня с Чарли Чаплин.

 

Изображенията се постигат, като се налагат шаблони, които се очертават, изрисуват и боядисват, а след това се прави гравюрата. 

 


В демонстрацията по карвинг, част от първия ден на фестивала, се включиха четирима майстори, единият от които едва 10-годишен. За няколко часа те изработиха 30-ина експоната, които бяха подредени в изложбата. Организаторите са осигурили фризери, в които да бъдат съхранени гравираните дини, за да бъдат показани отново при закриването на фестивала. Изкуството на карвинга е много краткотрайно, тъй като след няколко часа произведенията вече са загубили първоначалния си вид, но това е една от спецификите и очарованията му. 

 


Освен с изображения на популярни личности другите дини бяха украсени с флорални мотиви. Тази година демонстрацията няма конкретна тема, което позволи на авторите да развихрят фантазията си. Миналата година майсторите твориха на тема морско дъно. 


Около 600 деца се очаква да се включат във втория фестивален ден – утре. В програмата е предвидено и правене на фенери от сезонния плод. „Подготвили сме се с доста дини, тъй като миналата година и много родители поискаха да се включат в това интересно занимание, познато от нашето детство“, разкриват организаторите. Всеки, който сам е измайсторил фенер, ще може да си го отнесе вкъщи за спомен. Последният фестивален ден – 25 август, ще е отреден за ДИНОняда – Олимпиада с дини. Участниците ще се състезават в различни нестандартни игри – надяждане с диня, търкаляне на диня по неравен терен, плюене на семки, хвърляне на диня за точност и др. Целта на лятната проява, която вече се превръща в традиция, тъй като се организира за трета поредна година, е да покаже, че динята освен много вкусен и полезен плод е също източник на много положителни емоции и дори извор на красота и естетическа наслада. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна