IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
11:56 | 3 септември 2017
Обновен: 22:42 | 28 април 2024

ЕК набира 6000 стажанти от ЕС за IT сектора

С приоритет ще се избират участниците, изучавали хуманитарни науки

По материала работи: Слав Велев
ЕК набира 6000 стажанти от ЕС за IT сектора

Нов пилотен проект на ЕК дава шанс на 6000 стажанти от ЕС да добият умения за работа с цифрови и информационни технологии. Програмата ще стартира през януари 2018 година, а с приоритет при селектирането на участниците ще бъдат тези, които са се обучавали в специалности от хуманитарния профил.

Това разкри българският еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ – Мария Габриел, край Варна пред делегати от цялата страна на младежката структура на ГЕРБ.

Стажантската програма Digital opportunity internship (“Цифрова възможност за стаж”) има за цел да повиши образоваността на младите хора в тази сфера. Стажовете са с времетраене 4-6 месеца и ще бъдат провеждани в предприятия, осъществяващи дейности, свързани с тези технологии.

Надявам се тази инициатива да се развива в дългосрочен план и още много млади хора да успеят да се възползват от нея, каза още Мария Габриел.

 Пред младите хора Мария Габриел отново  затвърди необходимостта от административна реформа в България. По думите й цифровизацията на услугите се прави за улеснение на хората и  усилията на кабинета са впрегнати  именно в подобряването на администрацията и създаването на електронно правителство.

По време на форума стана ясно още, че общините ще могат да кандидатстват за безплатен безжичен интернет, който ще бъде осигуряван в продължение на три години. От проекта могат да се възползват от 6000 до 8000 общини, като предвиденият бюджет за реализирането му е 120 милиона евро.

Тя изрази надежда, че България ще е сред активните, като поясни, че принципът, по който ще бъдат избирани кандидатите, е – първи дошъл - първи обслужен.

Мария Габриел представи пред младежите друг сериозен проблем –киберпрестъпността.

Кибератаките драстично се увеличават. ЕС ще създаде общ европейски механизъм за координация като средство за борба с този вид престъпления, увери Габриел.

По думите на еврокомисаря виртуалните нападения са скочили с 300% през 2016 г. спрямо предходната, като само за ден се регистрират по 200 000.

Интернет разкрива пред нас много възможности, но ни прави и много уязвими, изказа убеждението си Габриел.

Липсата на добра координация доведе до сериозни последствия преди няколко месеца с вируса Wanna cry,  а те можеха да бъдат предотвратени, припомни още тя.

Мария Габриел поясни, че когато говорим за киберсигурност, трябва да си дадем сметка, че това понятие е с широк обхват и не засяга само определена членка от ЕС или интернет потребител, а включва и обществените блага, каквито са здравеопазването, транспортът, енергетиката,  или т. нар. критична инфраструктура.

Еврокомисарят обърна внимание и върху все по-разрастващия се феномен на фалшивите новини, като каза, че все повече хора попадат в заблуда и не могат да оценят достоверността на съдържанието, а и липсват подобни инструменти за отсяване на предоставените факти.  Една от точките от моята мисия като еврокомисар е да инициирам дебат на европейско ниво по този проблем, каза още Габриел. 

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Коментари

Новини Варна