IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
07:00 | 11 септември 2017
Обновен: 06:42 | 24 март 2024

Църквата почита паметта на Света Теодора

Повод да почерпят имат Теодора, Теодор, Дора и Тео

По материала работи: Пламен Янков
Църквата почита паметта на Света Теодора

На 11 септември православната църква почита паметта на Света Теодора. Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град Александрия. Омъжила се за добър човек. Животът на младите съпрузи протичал в мир и благополучие. Но дяволът завидял на тяхното щастие. Въвлякъл Теодора в прелюбодеяние. Веднага след това тя се опомнила. На другия ден след греха, осъзнала гнусотата на своето падение, Теодора изпаднала в такова душевно сътресение, че започнала да се бие по лицето и да си скубе косите.

 

Мъчена от съвестта си, тя отишла при позната игуменка в близък девически манастир. Разказала ѝ за греха си. Изразила отчаяние, че Бог няма да се смили над нея. Но с мъдро майчино слово игуменката успяла да я убеди в Божието милосърдие. Спомнила тя на Теодора примера с евангелската грешница, която умила със сълзи нозете на Спасителя и получила от Него прошка за греховете си.

 

Повод да почерпят имат Теодора, Теди, Дора, Теодор, Тео.

Коментари

Новини Варна