IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
16:58 | 14 септември 2017
Обновен: 10:35 | 28 март 2024

Уроци по човещина ще дават животни във варненския зоопарк

Заработи контактна зона, в която по един час на ден деца ще хранят неопасни животински видове

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Контактна зона, в която свободно да общуват посетители и питомци отвори врати в зоопарка във Варна. В новото пространство ще има животни, които не са агресивни и опасни за посетителите – зайци, кози, кокошки, патици. Децата ще могат да погалят и нахранят ламата Президент, кошутата Ели и нейното бебе, белите зайчета и патета, токачки и пауни-бебета, които са се излюпили тази година. Желаещите ще влизат на малки групи от по 5-7 човека, за да не стресират животните.

 „Една отдавнашна мечта на екипа на зоопарка вече е осъществена – каза директорът Иванка Стоянова.  Има много функции, за които са създадени зоопарковете, но една от тях е да образова. Тази контактна зона ще показва как се хранят животните и с какво. Тук посетителите могат да се срещнат с хората, които се грижат за животните и ако имат въпроси да ги зададат. Целта ни е да покажем, че животните дават и уроци по човещина. Един от тях е да се научим да прощаваме. Те не таят мъст, те са много открити, махат и продължават нататък. Те обичат безусловно, за разлика от нас хората, които се опитваме да поставяме постоянно условия. Друг урок от тях е да бъдем себе си, защото живеем в свят на догми, не приемаме различните, докато те ни приемат такива, каквито сме. На една котка ако обуете чарапогащник няма себеподобните й котки да легнат по земята и да се превиват от смях, да я сочат с пръст или да я отритнат, защото е различна. Затова Марк Твен е казал, че ако има кръстоска между човек и котка, човекът ще стане по-добър, но ще развалим котката.

 

Животните не лъжат, а от тях можем да се научим и да разчитаме на интуицията си, да не се отказваме от нещата и да продължаваме да се борим. Това са част от уроците, които животните по някакъв начин ни предават. Да не загубваме човещината независимо от обстоятелствата, при които сме поставени и да общуваме помежду си. Това е посланието ни към хората“ – допълни директорът.

 

Екипът на зоопарка е подбрал по-безопасни животни - от тревопасния сектор и от птиците. Контактната зона ще работи във вторник, сряда и четвъртък от 11 до 12 ч., по един час, като децата до 12 години трябва да бъдат с придружител и ще бъдат зоо инженера, доктора на зоокъта, уредник зооколекция, както и работниците, които се занимават пряко с животните тук, за да могат да помагат на посетителите с лекота да общуват с пернати и бозайници. Предвидено е да се дава храна и от зоопарка ще определят каква да бъде и какво да бъде количеството. Вероятно ще се допускат не повече от 5-6 души, защото животните се уморяват. Вероятно зоната ще работи и през зимните месеци.

 

„Както ние, когато сме поставени под стрес реагираме по някакъв начин, така и животните, затова е желателно да се избягват резките движения около тях, защото се плашат. Пускаме контактната зона и ще видим как ще си напаснат нещата.  Ние сме първия зоопарк, който прави такава контактна зона и нямаме традиции в тази посока. Може да има промени впоследствие, важното е да няма стресиране и от страна на децата, нито от страна на питомците, а да се забавляваме. Такива контактни зони има по света, като най-много са с понита, известни с лечебното си въздействие върху хората. Това ни даде идеята, че и ние можем да направим тази зона за общуване“ каза още Иванка Стоянова.

Ели Пенкова, Мариана Стойкова

Снимки Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна