IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:19 | 18 октомври 2017
Обновен: 06:34 | 24 март 2024

Варненски студенти изобретиха мобилно приложение за незрящи

То ще помага на хората с нарушено зрение да четат етикети

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненски студенти изобретиха мобилно приложение за незрящи

Мобилно приложение ще помага на хората с нарушено зрение да четат етикетите на стоките в магазина. То е разработено от студенти във Варна в рамките на технологичния маратон ТОМ, който се проведе в Техническия университет във Варна, предаде БНТ. Идеята за мобилното приложение е на Пламена Янкова, която е с нарушено зрение. Всеки път, когато пазарува, тя има нужда от придружител, който да й прочита информацията от етикетите на стоките. Затова тя търси помощта на участниците в технологичния маратон.

 

Приложението има изчистена визия, за да не се затрудняват хората с нарушено зрение. Инж. Ангел Маринов обяснява как действа: „Сканираме баркода на продукта и след това чрез интернет разбираме какъв е самият продукт. Системата изписва и изговаря какъв е продуктът, грамажът и друга информация“. Приложението има недостатъци, които скоро ще бъдат премахнати. То засега дава най-обща информация, но създателите планират да го обогатят. До седмица то ще е достъпно за безплатно ползване.

Четете още: Огледалното Черно море

Коментари

Новини Варна