Опасен фунгицид открит в три марки масло у нас
Едва 2 от 10 фирми спазват изискванията
Публикувана: 21 Oct 2017 | 17:32

2 от 10 марки масло у нас са изрядни. Във всички други изследвани продукти са открити отклонения от изискванията, сочи проучване на „Активни потребители. Пред „Агрозона“ председателят Богомил Николов съобщи, че в  три от марките е открит опасен фунгицид – натамицин. В Европейския съюз натамицина е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) , а влагането му в краве масло е абсолютно забранено.  Откритите количества  варират от 8 до 32 мг/кг. Фунгицидът е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Съединението  е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето по следните причини.

 

Три фирми пък влагат растителни мазнини в продукцията си, а я обозначават като истинско масло. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки, допълнително се установява и влагане на големи количества вода – над 50 % при норма от 16-17 %. Установеното нарушение освен, че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната, коментира Богомил Николов. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

 

Нарушения се откриват и при етикетирането.  За две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък.  Реално измереното количество мазнини е значително по-ниско от информацията на етикетите при 2 марки. При 5 проби пък  измереното съдържание на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Колко е вредно маслото менте, което ядем?

Коментари ( 0 )