IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
17:38 | 21 октомври 2017
Обновен: 13:41 | 15 април 2024

РИОСВ-Варна ще решава за добива на газ в Добруджа

След 45 дни екоинспекцията ще излезе с окончателно становище

По материала работи: Юлиян Атанасов
РИОСВ-Варна ще решава за добива на газ в Добруджа

РИОСВ Варна ще излезе с окончателното си становище по отношение на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа 45 дни след приключването и на последното обществено обсъждане в община Генерал Тошево. То е предвидено да се проведе на 28 октомври в град Генерал Тошево.

 

Процедурата е за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово”, с площ 219 кв. км, в блок “Добрич”, включващо четири участъка: “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и “Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич” с възложител „Русгеоком БГ“ АД е в ход, съобщават от екоинспекцията във Варна. Процедурата е стартирана през април 2014 година и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му – доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата “Натура 2000”. Преди това са получени положителните становища на БДДР-Плевен, БДЧР-Варна, и РЗИ-Добрич, и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните  изисквания.

 

Въз основа на резултатите от обществените обсъждания на територията на община Генерал Тошево, възложителят ще изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или не на доклада по оценка на въздействието върху околната среда и приложението му, се казва още в съобщението. При следваща положителна оценка, ще се проведат отново обществени обсъждания. Решението по ОВОС (за одобряване или неодобряване) ще се вземе от директора на РИОСВ-Варна, в 45-дневен срок от датата на последната среща за обществено обсъждане въз основа на:

 

– доклада за ОВОС и приложенията му;

 

– становищата на специализираните  лица и органи, изразени в хода на процедурата, в т. ч. на Басейнова дирекция – Плевен и БД – Варна, и РЗИ – Добрич;

 

– резултатите от общественото обсъждане, в т. ч. становището на въпросите по тях;

 

– решението на Експертния екологичен съвет при РИОСВ-Варна.

 

Проектите на всяка конкретна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях са  предмет на нова следваща процедура за ОВОС.

 

Източник: dobrichonline.com

 

Четете още: Ректори с решения за подобряване на качеството на висшето образование у нас

Коментари

Новини Варна