IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
08:27 | 23 октомври 2017
Обновен: 06:33 | 24 март 2024

Пациентите с глаукома притеснени – липсва основно лекарство

От месеци медикаментът е изчерпан в аптеките

По материала работи: Слав Велев
Пациентите с глаукома притеснени – липсва основно лекарство

Хиляди пациенти, страдащи от глаукома, остават без капки, с които да поддържат своето очно налягане. От два месеца те са изчерпани в аптеките и хората са принудени сами да се справят с проблема.

 

"Основната причина е погрешната ценова политика през последните години. Бяхме свидетели на много силен натиск за намаляне на регистрираните цени на лекарствата. Това е законният реекспорт, от който губят фирмите производители", посочи Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

 

Той подчерта, че всички са наясно с генезиса на този проблем от години, но решение така и не се намира. По думите на Кацаров генералното решение е в ръцете на правителството. Той призна, че се замисля дали някой не се възползва от ситуацията.

 

"Печелят дистрибуторите на лекарства. Тази политика на натиск върху цените е била провеждана съвсем целенасочено", отбеляза гостът в "България сутрин".

 

Стойчо Кацаров даде пример с конкретни медикаменти, които са регистрирани в България на по-ниска цена спрямо Великобритания, но в същото време на Острова ги купуват с отстъпки и дори плащат по-малко за тях.

 

В повечето случаи не може да бъдат поръчани в интернет, защото това са лекарства с рецепта, а е огромен проблем да бъдат взети и от чужбина, стана ясно още от думите му.

 

Кацаров добави, че от Министерството на здравеопазването са предложили да се съставят списъци, да се прави анализ на наличието на дадено лекарство на пазара и реекспортът да бъде временно забранен.

 

"Това няма да реши трайно проблема, защото зависи от субективното мнение на много хора по веригата. И второ - това спиране е временно", коментира той.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна