IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
07:00 | 17 ноември 2017
Обновен: 10:31 | 26 март 2024

Честит Международен ден на студентите

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет в Лондон

По материала работи: Пламен Янков
Честит Международен ден на студентите

Международният ден на студентите се отбелязва на 17 ноември всяка година. Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където се е състояло първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.


На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Загиват 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.


На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета.


В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Поради тази причина денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

 

Четете още Номинираха 8 студенти за високи резултати

Коментари

Новини Варна