IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
10:38 | 6 декември 2017
Обновен: 22:31 | 23 април 2024

Ортопедията в МБАЛ "Св. Анна" във Варна се сдоби със супермодерна апаратура

Артроскопската техника позволява безкръвни операции и на малки стави

По материала работи: Слав Велев
Шефът на катедрата по ортопедия и травматология към Медицинския университет във Варна доц. д-р Димитър Райков(вляво) представи възможностите на новата апаратура.

Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Света Анна“ във Варна разполага вече с пълен комплект артроскопско оборудване. То позволява миниинвазивни интервенции на малки стави на лакътя и глезена, каквито досега бяха трудно осъществими.

 

Това съобщи на пресконференция в новия учебен корпус на лечебното заведение шефът на катедрата по ортопедия и травматология доц. д-р Димитър Райков. Апаратурата е дарение от Медицинския университет(МУ) във Варна. Една част беше предоставена през м.г. и с помощта й бяха лекувани 191 пациенти.

 

Сега ортопедите от МБАЛ „Света Анна“ разполагат с пълния набор инструменти. Основното им преимущество е, че улесняват хирурга и повишават безопасността на пациента, поясни доц. Райков. Освен това болният се възстановява много по-бързо след безкръвната операция. Няколко млади кадри на клиниката са минали вече обучение за работа с новата техника в Швейцария и Италия.

 

Доставката на модерната апаратура е поредният етап от инвестиционната програма на МУ – Варна, каза ректорът проф. д-р Красимир Иванов. Взимаме най-съвременното, за да не се налага пациентите да ходят другаде. Освен това тук се обучават наши студенти, докторанти и специализанти.

 

Наскоро оборудвахме и клиниката по неврохирургия с модерен операционен микроскоп. Инвестираме и в подготовката, и развитието на медицинските кадри, защото без това няма как медицинските грижи да са качествени, обобщи ректорът.

 

За всички нас ще бъде удоволствие да работим с новата апаратура, каза зам.-изпълнителният директор на МБАЛ „Света Анна“ д-р Антон Станев.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна