IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
07:00 | 6 декември 2017
Обновен: 17:39 | 17 април 2024

Празнуваме Никулден! Ден на моряците, рибарите и банкерите

Имен ден имат Николай, Никола, Николинка и т. н.

По материала работи: Слав Велев
Празнуваме Никулден! Ден на моряците, рибарите и банкерите

Днес е Никулден, празник на рибарите, моряците и банкерите, както и на всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и т.н.

Никулден е един от големите зимни празници с ясно изразен семеен характер. Празникът е посветен на Свети Никола, покровител на рибарите, моряците и моретата. Когато шестима братя светци си поделяли света, на Св. Николай се паднали водите, затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса. На светеца често се посвещават курбани при преживяна беда, тежка болест или друго премеждие. Курбан се прави и за здраве на къщата. На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец.

 

Първобразът на Св. Николай е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

 

Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

 

По традиция във Варна сутринта в деня на празника моряците и рибарите се събират на литургия в моряшкия храм "Свети Никола". После на групи се отправят към лодкостоянките на Траката, стария канал море-езеро и рибарските селища край Варна. Там започва празникът с рибена чорба и бяло вино.

 

Никулден се посреща задължително с риба (обикновено шаран). Счита се, че шаранът е слуга на светеца. Когато рибата се почиства, трябва да се внимава къде падат люспите. Ако паднат на земята, не бива да се настъпват, защото това носи нещастие и болести. Голямата кост от главата на рибата в миналото се е пазела за лек срещу детски болести. Дребните костици пък се ползват за късмет. Според едно народно вярване на Никулден човек трябва да си почисти зъбите с кост от риба, та дори за това да се наложи да я извади от боклука.

 

Освен рибата на Никулден се приготвя и обреден хляб. Нарича се още параклис, колак, Никулски хляб или богов. Трапезата се прекадява и от приготвените ястия се раздава на всички в семейството. Всеки трябва да опита поне малко. В някой места в България приготвят рибник - рибата, увита и изпечена в тесто. Приготвя от шаран, лук, чушки, домати, магданоз, чубрица и черен пипер. тестото се замесва от кисело мляко, сода, сол, яйце, олио и брашно. В разточеното тесто се слага плънката от зеленчуци и риба, завива се, оформя се като риба с глава, тяло с люспи и опашка, и се пече в силна фурна. Друго предпочитано ястие е пълненият е ориз, орехи и стафиди шаран.

 

Масата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

 

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

 

Освен с курбан светецът се почита и с палене на свещи. В Югоизточна България жените палят свещи до иконата на светеца, целуват я и оставят дребни дарове - кърпи, цветя, здравец или пари.

 

Името Николай означава Побеждаващ. В православния календар свети Никола Мириклийски Чудотворец е известен и като Николай Угодник. На светеца се приписват множество чудеса, свързани най-вече с живота на моряците и рибарите. Счита се, че на 6 декември приключва есенно-зимния риболовен сезон. Уловената риба от деня се дава дар на светеца. Всички кораби в морето спират, за да почетат своя патрон светец.

 

Днес имен ден празнуват хората, чийто имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, а това са над 200 хил. българи, показват данните на НСИ, като от тях две трети са мъже.

 

 

Коментари

Новини Варна