IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
13:25 | 14 декември 2017
Обновен: 20:02 | 21 март 2024

Няма да вдигат такса смет през 2018 г. във Варна

За зимно почистване са заделени 1,2 млн. лева

По материала работи: Слав Велев
Няма да вдигат такса смет през 2018 г. във Варна

Няма да бъде повишавана такса смет във Варна през 2018 година, решиха съветниците от Постоянната комисия по „Благоустройство и комунални дейности“. Към момента таксата за битови отпадъци за община Варна е 0.98 промила и е една от най-ниските в страната. Общинските съветници одобриха предложения от кмета проект на план-сметка „Чистота“ за следващата година. За почистването на града са заложени малко над 29,65 млн. лева. Тази сума ще бъде актуализирана с точния размер на преходния остатък, който ще стане ясен в края на годината.

 

В настоящата план-сметка е включен ориентировъчен остатък в размер на 2,15 млн. лева  От тях 1,15 млн. лева са за трансфери към Община Аксаково, които няма да бъдат преведени през 2017 г., и 1 млн. лева – от преизпълнение на приходите от такса битови отпадъци. Планираните постъпления от такса смет догодина са в размер на 27,5 млн. лева. В разходната част 11,2 млн. лева са предвидени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в съоръжения и завод за преработка на твърдите битови отпадъци. За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 9,1 млн. лева, а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – 9,3 млн. лева. От тях 5,2 млн. лева са планирани за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др. Предвидените за зимно почистване средства са в размер на 1,2 млн. лева, което с близо 300 хил. лева по-малко в сравнение с настоящата година. За поддържане на чистотата на Морската градина са планирани 200 000 лева. План-сметката трябва да получи одобрението и на съветниците от ПК „Финанси и бюджет“. Окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет.

 

Ели Маринова

 

Четете още: Ремонтът на стария път за Златните пясъци може да започне догодина

Коментари

Новини Варна