IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
14:38 | 16 декември 2017
Обновен: 00:17 | 24 април 2024

Лихвите по кредитите ще започнат да растат плавно през 2019 г.

Тази позиция изрази управителят на БНБ Димитър Радев

По материала работи: Борис Проданов
Лихвите по кредитите ще започнат да растат плавно през 2019 г.

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година, но това ще бъде плавен и добре управляван процес. Тази позиция изрази управителят на БНБ Димитър Радев.

 

Той посочи, че депозитите в банките вече надхвърлят 71 милиарда лева, а общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева. Димитър Радев не се ангажира със становище дали през следващата годината България ще влезе в чакалнята на еврозоната, но поясни, че до официалното влизане във валутния съюз левът ще остане фиксиран към еврото.
 

„През 2018 г. няма да има резки движения в равнището на лихвите. Това, което обаче веднага трябва да се каже, е, че централните банки навлизат в период на нормализиране на паричната политика. Едно от нещата, които са свързани с това нормализиране на паричната политика, е увеличаването на лихвите. Това, обаче, ще започне през 2019 г. и ще бъде един много плавен и добре управляван процес“, посочи Радев.

 

 

Коментари