IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:35 | 19 януари 2018
Обновен: 04:31 | 15 април 2024

Асансьорът - инкубатор на вируси

Щамът "Ямагата" преобладава в началото на грипната епидемия у нас

По материала работи: manager
Асансьорът - инкубатор на вируси

"Асансьорите са инкубатори на вируси, да се използват стълбите" - предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той поясни, че в тясно и затворено помещение вирусите живеят най-дълго. И за да предотвратим заразяване с грип, който заплашва здравето ни в момента, при възможност да се пренасочим към катеренето на стълби в сградите, където живеем, работим, учим...

Или да носим предпазни маски, които са превенция и при пътуване в градския транспорт. Честото проветряване на помещенията също е задължително, за да гоним вирусите.

Засега преобладава грипният щам "Ямагата", което е изненадващ факт, но проф. Кантарджиев смята, че "Мичиган" и "Хонконг" ще вземат превес в разпространяващата се епидемия.

"84% при положителните резултати са група Б - обави той. - Всичките, с изключение на четири, са "Ямагата", което го има във ваксиналния щам във ваксината, приложена в нашата страна. При вирусите от група Б усложненията засягат централната нервна система", каза той пред БНТ.
 


Той съобщи още, че вчера, 18 януари, Националната референтна лаборатория на Центъра доказала в четири проби, взети от четирима тежко болни пациенти от област Сливен, вирус група Б "Виктория".
 


От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение на вируса в българското общество, категоричен е проф. Кантарджиев, който предупреждава, че със завишена заболеваемост засега са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. В тези градове и области трябва да се следят инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести.

от dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна