IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
11:23 | 22 януари 2018
Обновен: 03:14 | 6 април 2024

ОбС – Варна, отхвърли провеждането на референдум за Морската градина

С консенсус съветниците потвърдиха решенията на комисиите от миналата седмица

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Общинският съвет на Варна своя извънредна сесия категорично отхвърли като незаконосъобразно предложението за провеждане на местен референдум за Морската градина. Това стана при консенсус в зала „Пленарна“ на общината.

 

Още миналата седмица съветниците от всички постоянни комисии към ОбС – Варна на свое съвместно заседание с почти пълно единодушие подкрепиха становището на ВрК „Правна“ с председател Христо Атанасов, според което референдумът е незаконен. Като водеща комисия председателят на местния парламент Тодор Балабанов беше посочил ПК “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” с ръководител Димитър Карбов.

 

Именно той прочете на извънредната сесия становището на общинските съветници.

 

В него е посочено, че във внесената от инициативен комитет подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси. 

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган – Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой. А общо 17 513 са фалшивите подписи във внесеното в началото на 2013 г. искане за референдум за Морската градина, сочи същият протокол. 

 

Според експертното заключение на адв. Петър Стамов – адвокат-довереник на Общинския съвет, формулираните в подписката въпроси за референдума не са от компетентността на Общинския съвет. Те се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и съответно местният парламент не може да се произнесе по тях.

 

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов посочи, че до него е входирано и становище на кмета Иван Портних, което подкрепя решенията на ВрК „Правна“ и всички постоянни комисии.

 

И на сесията туристическият бранш се обяви твърдо против референдума.

 

Жельо Душев, председател на Варненската туристическа камара, каза: „Туристическата камара счита референдума за неуместен и закъснял. Варна се отваря към света, вече говорим за туристическа дестинация в 4 сезона. Градът ни става все по-известен и можем да го направим популярен като Ница и Барселона.“

 

На свой ред Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, добави: „Няма смисъл от референдум. Морската градина е в страхотно състояние.“

 

Изказванията им бяха бурно апллодирани в залата.

Тодор Балабанов обяви процедура на гласуване и Общинският съвет на Варна потвърди становището (с 38 гласа „за“, 1 „против“ и 2-ма „въздържали се“) на комисиите, отхвърляйки необходимостта от провеждане на референдум за Морската градина. С това дневният ред беше изчерпан и заседанието закрито.

 

Андрей Василев, от името на концесионерите от „Холдинг Варна“ АД заяви, че всички проекти са съобразени с изискванията.

 

Спекулация е това, което се говори, че плажната ивица може да стане частна. Невъзможно е. Предвидено е зеленината в Морската градина да бъде достатъчно, категоричен е той.

 

И какво щеше да стане ако Морската градина и особено Крайбрежната алея, нямаха концесионер – попита риторично Андрей Василев. – Би ли било възможно държавата или общината да я поддържат по този начин – укрепване на ската и инвестиции за милиони?

 

За 2 г. реставрирахме и реновирахме Централни и Северни морски бани, които отдавна бяха загубили своето предназначение като съблекални. Приключваме с ремонта на Рибарския плаж. Всички варненци се убедиха, че запазихме архитектурния стил на тези сгради. Откриха се и зони за рекреация, каза още Андрей Василев.

 

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: 

 

На съвместно заседание: Съветниците от всички комисии казаха „Не“ на референдума за Морската градина

 

Правната комисия към ОбС – Варна: Няма законово основание за провеждане на референдум за Морската градина - 17 513 са фалшивите подписи

 

Председателят на ОбС – Варна, свиква извънредно заседание за референдума за Морската градина

Коментари

Новини Варна