IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
08:37 | 23 януари 2018
Обновен: 06:15 | 24 март 2024

82% от богатствата са в ръцете на 1% от населението в света

Това показва последният доклад на британската неправителствена организация

По материала работи: Пламен Янков
82% от богатствата са в ръцете на 1% от населението в света

Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017, са отивали в джоба на най-богатите в света - това показва последният доклад на британската неправителствена организация „Оксфам“, цитирано от БНТ. Това означава, че 82% от богатствата са в ръцете на около един процент от населението на Земята. В документа, публикуван, часове преди началото на икономическия форум в Давос, се казва, че неравенството между богати и бедни приема застрашителни размери.

 

За изминалата година най-заможните са спечелили 762 милиарда долара - сумата е седем пъти по-голяма от парите, с които може да се преодолее крайната бедност по света.

 

Статистиката показва и бум на милиардери - през 2017 година на всеки два дни средно се е появявал един човек с милиард в банковата си сметка.

 

Докато за около 3,7 милиарда души не е настъпила никаква промяна по отношение на финансите им.


От „Оксфам“ прогнозират, че недоволството от задълбочаването на разрива между бедни и богати ще расте, а това ще доведе до кардинални политически промени.

Коментари

Новини Варна