Българските програмисти са едни от най-знаещите в световен мащаб
Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillоtron
Публикувана: 9 Feb 2018 | 13:42

България е сред петте държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillоtron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света имат възможност да тестват своите умения и знания, пише Investor.bg.

 

За целите на проучването са използвани три критерия: оценяване на умения в различните технологии, спектър на познания (брой различни технологии, които участниците владеят най-добре) и време, прекарано в платформата Skillotron.

 

В статистиките са включени общо 57 страни, представители на които са участвали активно в игровата платформа.

 

Държавите, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интерес към различни програмни езици, са Армения, Камбоджа, Иран, Узбекистан и България, показват обобщените резултати.

 

Най-популярният програмен език у нас е C# (15,6% от българските потребители в Skillotron), следван от JavaScript (12,53%) и Java (11,25%).

 

 

Програмни езици като Python, PHP, C++ и Ruby също са използвани от българските участници по време на тестовете, макар програмистите у нас да демонстрират по-слаб интерес към тях и по-малко познания, сочат данните на DataArt.

 

Участниците от Аржентина демонстрират най-добри резултати по отношение на цялостното си представяне в тестовете, следвани от тази в Украйна, Беларус и Полша.

 

По отношение на критерия „Време, прекарано в платформата Skillotron”, най-много време за тестове са отделили участниците от Казахстан, следвани от програмистите от Великобритания.

 

Skillotron e платформа, насочена към ИТ специалисти и базирана на геймификацията (технология, която заимства различни елементи от игрите). Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници.

 

Инициатор и разработчик на платформата Skillotron e технологичната компания DataArt, която обяви началото на проекта през юли 2017 г. За този период игровата платформа вече е използвана от над 7000 потребители от 57 различни държави.

 

В базата данни на Skillotron са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници.

 

DataArt е международна консултантска компания в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения.

Коментари ( 0 )