Евростат: Населението на Варна расте
България днес: 5,2 млн. по градовете, 1,8 млн. живеят на село
Публикувана: 9 Feb 2018 | 9:27
Снимка Пламен Гутинов, архив

София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30 на сто, във Варна - с около 10 на сто.

 

В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

 

Специално за страната ни е отбелязана тенденцията за обезлюдяване на селските райони и миграцията на хората към големите градове.

 

Отчита се, че делът на градското население като дял от общия брой на населението се е увеличил - от 20 на сто през 1950 г. - до 67 на сто през 1990 г. и до 75 на сто през 2016 г.

 

Селските райони за около 65 години са загубили население в полза на градските райони от близо 6 милиона души.

 

В момента в селски райони у нас живеят около 1,8 млн. души, тоест основата на пирамидата е обърната - от близо 6 млн. селско население преди половин век - днес тези хора живеят в градовете.

 

Градовете у нас с най-прогресивно обезлюдяване на населението са Враца - минус 23 на сто и Видин - минус 22 на сто.

 

В анализа се отчитат и други две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване, пише Dnes.bg.

 

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми.

 

Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София – 48%, във Варна – 30% и в Пловдив - 26 на сто необитаеми или вакантни жилища.

 

 

Коментари ( 0 )