IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
14:38 | 18 февруари 2018
Обновен: 15:43 | 18 април 2024

Кукери гониха злите сили във варненското село Тополи (СНИМКИ)

През тази година инициативата е благотворителна, събраните средства ще бъдат дарени за лечението на малката Жанет

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

И тази година, по традиция на Сирни Заговезни, кукери гониха злите сили във варненското село Тополи.

 

Пъстрата дружина премина по улиците с песни, закачки и наричания за здраве. В инициативата се включиха 18 участници – 2-ма музиканти, 11 кукери и 5 артисти, но те бяха съпроводени от големи и малки жители на Тополи и гости на селото.

 

Двойка от Варна беше дошла до Тополи специално за празника. „Много ни е интересно, за първи път виждаме подобно нещо, тъй като навсякъде обичаите са различни. Трябва да пазим традициите си, за да се съхрани българщината“, споделиха усмихнатите съпрузи.
 

Жена от Тополи бе довела и внучката си на карнавала. „Това е обичай, който е зароден в Аспарухово. Винаги съм присъствала. Това са пролетни кукери, които гонят злите сили. Нашите кукери са парцаливи“ – отбеляза жената. Момиченцето беше категорично, че те са много забавни и макар че изглеждат лоши и страшни, всъщност  са добри хора.
 

През тази година инициативата е благотворителна. Средствата, които кукерите събраха като дарения са предназначени за лечението на малката Жанет.

 

Детето страда от болест на сърцето, но тъй като е много малко не може да бъде оперирано и затова се нуждае от лекарства, сподели един от участниците в благородната акция - Цветомир Милев.

 

Това е банковата сметка, по която всеки, който желае може да преведе средства в помощ на малката Жанет Маринова Георгиева, която страда от болест на сърцето.

 

Той призова хората да отворят сърцата си за доброто не само на празника и да следват българските традиции. „Нашият кукеров ден е за предпочитане пред Хелоуин, нали?“, обърна се той към всички присъстващи.

 

Цветомир беше доволен, че и тази година празникът премина с приповдигнато настроение сред малки и големи. Кукерите сами бяха направили своята маскировка от подръчни материали, дарени от хората от селото.

 

 

В дружината имаше мъже, предрешени като булка и младоженец, мечкадар с мечка и свещеник, който благослови всички да са здрави, а годината да е плодородна.

 

 

Кукерски дружини обикалят в различни селища на страната през цялата седмица преди Сирни Заговезни. Обичаите са различни навсякъде, но общото е, че те посещават домовете на хората, разиграват комични сцени и благославят за здраве и плодородие. В групата винаги има „кукерска булка“ или „баба“ – това е мъж, облечен в парцаливи женски дрехи, който носи парцалено бебе в ръце. В ръцете си булката на кукерската дружина от Тополи носеше кутията с дарения за малката Жанет.

 

На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. Характерен деликатес за този празник е и халвата. С нея е свързан и друг обичай, който радва всички деца на Сирни Заговезни – хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Празникът Неделя Сиропустна, освен Сирни Заговезни е наричан от народа и Прошка. Той се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. На този ден според традицията всеки трябва да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

 
 

Коментари

Новини Варна