IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
08:39 | 13 март 2016
Обновен: 09:24 | 16 април 2024

Сирни Заговезни е - ден за прошка...

Прощавайте и бъдете простени!

По материала работи: Слав Велев
Днес искаме прошка

Днешният празник Сирни Заговезни е свързан с началото на Великия пост, който предшества празника на празниците Господната пасха. 
 

Всеки един християнин е призован да участва в тези спасителни пости, наречени Светата Четиридесетница, или Велики пости, свързани с най-големия християнски празник Възкресение Христово, заяви за БТА игуменът на Троянския манастир - Величкият епископ Сионий, цитиран от dnes.bg
 

Всеки трябва преди да започне това духовно изпитание за себе си, тези дни на въздържание, на духовно съзерцание и търсене, да се опрости с хората, с които е живял и по някакъв начин е обидил, засегнал, нагрубил или е послужил за изкушение, допълни епископ Сионий. 
 

По думите му, според Светото писание, който иска да принесе жертва на Бога, първо трябва да отиде да се опрости с тези, с които е имал някакви недоразумения и след това, с чисто сърце да пренася жертвата си. Това стои в Старозаветното разбиране на вярата. 
 

В новозаветен план духовното преживяване на поста е самата наша жертва, която ние правим, за да получим от Бога опрощение. След като поискаме прошката, след като душите ни се очистят чрез това покаяние и взаимоопрощение, да влезем в поста и да очакваме славното Христово Възкресение. 
 

Постът е не само въздържание от храна, но и очистване на сърцето и душата.
 

Прошката има и ответна страна - да простим и да приемем желаещите да поискат от нас прошка.
 

"Всеки един човек на света греши, извършва не доброто, което трябва да върши, а лошото, което не трябва и не иска да прави. Затова трябва поискаме прошка от тези, които стоят до нас, които неволно понякога сме обидили. Трябва да поискаме и прошка в общ смисъл пред всички човеци в духа на нашата вяра, която казва: "Прощавайте и ще бъдете простени". 
 

Трябва да се стремим и да се вдъхновяваме от това, че Господ прости на всички нас и ние сме длъжни и сме призовани също да прощаваме на нашите ближни", заяви още епископ Сионий.
 

Според него прошката има и ответна страна - да приемем желаещите да поискат от нас прошка. Тези две насоки на всеобщото опрощение ще ни издигнат във висота и в готовност да влезем в Светия пост.

Първо децата искат от родителите си прошка, а после родителите - от децата. Според Свещеното писание всеки грях е простим, с изключение на хулата срещу Светия Дух. Що се отнася до това опрощение между човеците, ние сме длъжни да прощаваме на всички, които искат прошка. 
 

"Бог е този, който решава дали ще опрости грешника, дали ще благослови и приеме като свое чадо този, който се кае, но ние помежду си трябва да намерим сили да дадем прошка и да поискаме прошка, съветва дядо Сионий и допълва, че първо децата искат от родителите си прошка, а после родителите - от децата.
 

Според народните обичаи, на Сирни заговезни на празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. 
 

Днес се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.
 

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят "хамкане" - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

 

 

Коментари

Новини Варна